Emlak piyasası dertli: 'Bu şekilde Beykoz yürüyemez'

  • 2
  • 13195
Emlak piyasası dertli: 'Bu şekilde Beykoz yürüyemez'
Emlak piyasası dertli: 'Bu şekilde Beykoz yürüyemez'
Emlak piyasası dertli: 'Bu şekilde Beykoz yürüyemez'
Emlak piyasası dertli: 'Bu şekilde Beykoz yürüyemez'
Emlak piyasası dertli: 'Bu şekilde Beykoz yürüyemez'
Emlak piyasası dertli: 'Bu şekilde Beykoz yürüyemez'

Beykoz'da 30 yıldır emlak piyasanın nabzını tutan Fatih Emlak’ın sahibi Sedat Kuvel, ilçedeki konut profilini Dost Beykoz okuyucuları için değerlendirdi.

Sedat Kuvel, Beykoz’un mevcut durumuna yönelik oldukça karamsar bir tablo çizerken, gelecek içinse hem ümit vaat etti, hem de önerilerde bulundu.

Beykoz'un emlakçilerine aylık olarak 150 ile 200 adet arasında kiralık daire döngüsü olduğunu ve üniversitelerin kurulmasıyla birlikte kiralama işlemlerinin artık emlakçiler aracılığıyla değil, el altından yapılmaya başlandığını ifade eden Kuvel, "Piyasa tamamen daraldı. El altından ayakçılar türedi. Bunlar bizden komisyon almaya başladı. Apartmanlardaki yöneticiler dahi bizden para isteme durumuna geldiler. Bazı şeyleri sebep göstererek bunu yapıyorlar. Konut açığı çok, bizim üniversiteye gelen eğitimcileri oturtacağımız adam gibi ne sitemiz var, ne apartman dairemiz var. İyi dairelerde kiralar 2 bin TL civarında devam ediyor. Adam diyor ki, ‘3 bin 500 TL maaşım var kardeşim, ben bu parayı nasıl öderim?’ Maaş bordrosunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

"Anadolu insanı Kavacık'ta 2 bin lira nasıl versin?"

Beykoz genelinde daire sayısının az olması nedeniyle kiralarında yüksek fiyatlardan seyrettiğinin altını çizen Kuvel, "Kavacık'ta kiralar 1800-2500 TL arasında değişiyor. Çubuklu artık bin 500 liraya geldi. Beykoz'un köyleri de dahil bin 200 liranın altında yer bulmak artık çok zor. Tamamen konut açıklığından kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.

“Beykoz’da emlak piyasası aylık 100 - 120 milyon TL çeviriyor”

Çekmeköy’de günde 30-40 tapu tescili yapılırken, Beykoz’da bu rakamların çok düşük olduğuna değinen Kuvel, “Beykoz emlak piyasasında aylık 100 - 120 milyon TL para dönüyor… Günde 5-6 tapu tescili yapılıyor, ortalama tapu başına 500 – 600 bin TL dersek 3 milyon civarında bir rakama tekabül eder… Birde arsa satışı, buda 1 milyon TL dersen, Beykoz’da aylık 100 - 120 milyon TL emlak piyasasında bir para dönüyor. Bu komşu ilçelerimizin 10’da biri bile değil” şeklinde konuştu.

  

“Bu şekilde Beykoz yürüyemez”

Beykoz’un bu konut yapısı ile gelecek hesabı yapamayacağının altını çizen Sedat Kuvel, Beykoz bu şekilde yürümez… Alt yapı yok. Zaten buradaki iş merkezlerinin yüzde 80'i otopark sıkıntısından dolayı gittiler. Bir yere park ediyorsun bu defa da çekici terörü başlıyor. E konutta olmayınca Kavacık'ın bir cazibesi kalmadı. Artık taşıyamıyor. Bu kadar yer buralarda açılırken, bu yöneticiler konaklama, restoran yerlerini otopark yerlerini düşünmediler mi? Ben burada apart çalıştırıyorum. Anadolu'dan öğrenci geliyor. Elektrik, su, doğalgaz, internet kişi başı 800 TL, bunun bana kazandırdığı en fazla 150 TL'dir. Kışın ben burada bin 500 TL doğalgaz faturası ödüyorum. Anadolu'dan gelen insan Kavacık'ta 2 bin lira kiraya nasıl çıksın?" dedi.

"30 yaşındaki daireyi 500 bin liradan aşağı alamıyorsun"

Beykozlu vatandaşların 2B sonrası arazilerini satarak Ümraniye ve Çekmeköy bölgesine taşınmaya başladığına değinen 30 yıllık esnaf Sedat Kuvel, "Burada insanlarımız artık Ümraniye ve Çekmeköy bölgesine taşınmaya başladılar. Ümraniye'de 250-400 bin lira arasında çok iyi daire alma şansı var. Ama bizim burada kaçak olmasına rağmen 30 yaşındaki daireyi 500 bin liradan aşağı alamıyorsun. Alternatifi yok. Burada yaşayan borçla almaya çalışıyor ama zor" ifadelerini kullandı.

Kuvel, Kavacık'ın çok geniş bir alan olmadığını fakat buna rağmen her hangi bir yetkilinin emlakçi esnafı davet ederek fikir alışverişinde bulunmadığını, çözüm arayışı içinde olmadıklarına değinerek, imarın açılmasının çözüm olacağını söyledi.

“Satışlardan elde edilen paralar çabuk tükendi”

Kuvel, daha sonra şunları söyledi:

El altından firmalar bu yerleri satın aldılar ama imar konusunda çok sıkıntı yaşadılar. Burada çok korkunç paralar döndü. Vatandaş satışlardan elde ettiği paraları da çok kısa zamanda bitirdi. Çavuşbaşı'nda metrekareye bin 200 lira isteyenler oldu. Ama en fazla arazi başına şu anda 600 bin TL veriyorlar. Gerçek satıcı 600 bin liradan satıyor. Para kazanmak isteyen daha üstünü söylüyor ama imarın ne zaman geleceği belli değil. Sağ olsun bizim belediyedeki arkadaşlar bizim yerlerimizi kendileri oradan pazarlıyorlar. Bizi satış noktasında devreden çıkartıyorlar.

"Araziler üzerinde haklar, mahkemeler var"

Ben 40 yıldır buradayım, imarın ne zaman geleceği belli değil. 2B çıktı ama hala bir şey çıkmadı. Olsa bile bugünkü şartlarda çok sıkıntılar var. Uzun zaman alacak bu. Araziler üzerinde haklar, mahkemeler var. Burada önemli olan Beykoz'un kazanmasıdır.

"İleriye dönük, akıllı binalar yapılmalıdır"

Allah bir şekilde rızık veriyor ama benim düşüncem Beykoz içindir. Beykoz'da model bir şehircilik olsun diyorum. Ama yapılan proje 100 yıllık olsun. Çekmeköy gibi 2-3 kat değil, Beykoz'dan böyle bir şey olmaz. İleriye dönük, akıllı binalar yapılmalıdır.

“Olası bir deprem Beykoz’u yerle bir eder”

İstanbul için sürekli tartışma konusu olan ve zaman zaman kendini hissettiren deprem tehlikesine de dikkati çeken Kuvel, “Beykoz zemin olarak güçlü görünebilir fakat, yapı olarak İstanbul’un en kötü ilçelerinden biriyiz. Allah korusun bir deprem olması durumunda Beykoz’daki binaların yüzde doksanı yıkılır. Buda Beykoz için büyük felaket olur. Bu gün Beykoz halkını oyalayanlar bu vebalin altından kalkamaz. Onun içindir ki Beykoz’un imar planlaması bir an önce tamamlanıp adaletli bir şekilde Beykoz’un yeniden inşasına başlanmalıdır.” dedi… 

Haber Merkezi

Milletvekili Külünk: ‘Beykoz daha yolun başında’
Önceki Milletvekili Külünk: ‘Beykoz daha yolun başında’
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Yorumlar (2 Yorum)

Gökhan Erdoğan (7 yıl önce)

Helal olsun Sedat bey'e. Beykozun sorunlarını Beykoz belediyesinden ve başkanından daha iyi biliyor. Belediyede ders vermeli bence.

Hasan Tas (7 yıl önce)

Agzina saglik. Belediye ne is yapiyor diye sorsaydin ya. Her secimdee imar vaadi var ama ortada sadece sinek viziltisi dolasiyor.

Yorum Yaz