Divan Edebiyatı sempozyumu sonuçlandı

  • 0
  • 11255
Divan Edebiyatı sempozyumu sonuçlandı

Merhum Prof. Dr. Abdulkadir Karahan anısına düzenlenen ‘Uluslararası Divan Edebiyatı Sempozyumu’, akademisyenleri ve edebiyatseverleri buluşturdu.

Türk Divan Edebiyatı’nın duayenlerinden merhum Prof. Dr. Abdulkadir Karahan anısına Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Divan Edebiyatı Sempozyumu’, akademisyenleri ve edebiyatseverleri buluşturdu.

Beykoz Belediyesi’nin düzenlediği ‘Prof. Dr. Abdülkadir Karahan anısına Uluslararası Divan Edebiyatı Sempozyumu’nda yurtiçi ve yurtdışından gelen 35 akademisyen tüm yönleriyle Divan Edebiyatı’nı aktardı.

Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, Prof. Dr. Şeyma Güngör, Prof. Dr. Mustafa Özkan, Prof. Dr. Şahin Uçar, Prof. Dr. Mehmet Ali Yekta, Yard. Doç. Dr. Belal Saber Abdelmaksoud, Dr. Elmira Memmedova gibi edebiyat dalında ihtisas sahibi isimlerin bildirilerini sundukları sempozyuma, Prof. Karahan’ın eşi Süreyya Karahan, kızı Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Başkanı Yrd. Doç Dr. Zeynep Karahan Uslu, eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün, Beykoz Belediye Başkan Yardımcıları ve edebiyatseverler katıldı.

İki günlük oturum olarak gerçekleşen sempozyumun İstanbul Devlet Tiyatroları Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi’nde yapılan birinci gün programında Prof. Dr. Karahan’ın edebiyat dünyamıza kazandırdıkları üzerine konuşmalar yapıldı.

Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumun ikinci gününde akademisyenler, “Klasik Türk Edebiyatı”nı anlattı. Dinleyiciler tarafından da ilgiyle takip edilen etkinlikte, 28 Temmuz 2000 tarihinde vefat eden Prof. Karahan’ın edebiyata kazandırdığı kırkı aşkın eser, 3 binden fazla makale ve yüzlerce bilimsel çalışması üzerinde duruldu. Programda aynı zamanda Divan Edebiyatı’nın yeni edebiyata ilham kaynağı olduğundan bahsedildi. Divan şairleri Fuzuli, Nef’i ve Nabi’nin şiirlerinden tahlillerin de yapıldığı sempozyumda, şekil ve içerik analizleri hakkında açıklamalar yapıldı.

Program sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, konuşmaların ve sunulan bildirilerin, gerek akademisyenlere gerekse dinleyicilere farklı kazanımlar getirdiğini kaydederek, kültürümüzün temel birikimlerinden olan Divan Edebiyatı’nın edebiyatımıza ve yeni edebiyatçılara referans olması gerektiğini belirtti.

Edebiyat dünyasına büyük katkı sunduğu düşünülen sempozyumda konuşan tüm akademisyenlerin bildirilerinin Beykoz Belediyesi tarafından bir eserde toplanacağı ifade edildi.

Uluslarası sempozyuma ev sahipliği
Önceki Uluslarası sempozyuma ev sahipliği
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz