Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…

  • 0
  • 20419
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…
Çelikbilek 4 saat hayatı durdurdu…

Mavi Karadeniz TV’de yayınlanan “Dost Beykoz Soruyor Başkan Konuşuyor” programı Beykoz’da hayatı durdurdu.

4 saatlik canlı yayında Dost Beykoz yazarlarının sorularını yanıtlayan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, tarihi açıklamalar yaptı.

Çelikbilek’ten tarihi açıklamalar

Prof. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nin en üst katında yer alan Beytaş Teras Cafe’den yapılan 4 saatlik canlı yayında, Dost Beykoz Yazarlarının sorularını cevaplayan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, 2013 Yerel Seçim adaylığı için, “niyetim var” ifadesini kullandı.

İlk kez bir canlı yayın programında Beykoz’un tüm meseleleri bu kadar geniş kapsamlı konuşulurken, 2-B’den, sokak hayvanlarına; kentsel dönüşümden, özel proje alanlarına, 2013 yerel seçimleri ve HAS Parti’nin AK Parti ile bütünleşmesine varana dek, onlarca bilinmeyen ve merak edilen soru açıklığa kavuştu. Öte yandan yüzlerce vatandaşın sosyal medya üzerinden Başkanı soru yağmuruna tutması Beykozlunun programa olan yoğun ilgisini gösterdi.

Programın Moderatörlüğünü Dost Beykoz Başyazarı Kader Gür yaparken, Yazıişleri Müdürü Sinan Kavrak, Genel Yayın Yönetmeni Bilgehan Murat Miniç, Yayın Koordinatörü Erdal Öztürk ve Kurucu Yazıişleri Müdürü Muharrem Kaşıtoğlu canlı yayın programında 4 saat süre ile Çelikbilek’e sorular sordular.

Dost Beykoz Başyazarı Kader Gür açılışta kısa bir değerlendirme yaparak; 1994-99 yılları arasında Beykoz’da birinci dönemini yaşayan Yücel Çelikbilek’in on yıl sonra, 2009 yılında girdiği yarışta tekrar seçilerek bir ilki başardığını, hem aynı partinin peş peşe iki kez Belediye seçimi kazanmasını ve hem de kendisi ikinci kez Belediye Başkanı seçilerek, Beykoz’da bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek,

1951 yılında doğdum. 1956 yılından beri Beykoz’da oturuyorum. Gümüşsuyu Fatin Hoca İlkokulu, Beykoz Ortaokulu ve Kadıköy Ticaret Lisesi’ni bitirdim. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile Mahalli İdareler Enstitüsü’nde yüksek öğrenimimi tamamladım ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde mahalli idarelerle ilgili yüksek lisans çalışması yaptım. Evliyim 9 çocuğum 5 torunum var.”

“Beykoz bizim sevdamız"

Beykoz sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin, hatta dünyanın en güzel, en müstesna yeri. Bir tarafı deniz, bir tarafı ormanlarla dolu, İstanbul’un akciğerleri. 42 km deniz kıyısı ve % 84’ü orman olan 4 bin yıllık bir kent. Binlerce bitki türünün olduğu ve halen daha büyük oranda doğal özelliklerini koruyan gözümüzün bebeği bir kent. Dönemimizin insanları olarak bu güne damgasını vuran çok değerli kardeşlerimiz içimizden çıktılar. Çok eskiden beri siyasetin içindeyim. Aslında buna siyaset denmez. Bir ideal uğruna bir sevda uğruna mücadele veriyoruz. Beykoz tabi bizim sevdamız ve biz bunun için çalışma yapıyoruz. Bizim bulunduğumuz yer hatırı sayılı bir yer. Çünkü 250 bin insanı temsil ediyoruz.

Sinan Kavrak, Beykozlu mülkiyet sorunun çözümü için AK Parti’ye verilmesi gereken tüm desteği verdi. Referandumlar dahil Son altı seçimde AK Parti’yi Beykoz’da hep birinci parti yaptı. Buna rağmen çözüldü diyemiyoruz. Neden ve gelinen son nokta nedir?

Yücel Çelikbilek, Beykoz’un her yerinden bizleri izleyen değerli Beykozlulara her şeyden önce iyi akşamlar diliyorum. Biz bu işe başlarken arkadaşlarımızla bir yol haritası çizmiştik. Bu yol haritası Beykoz’un problemlerine göre şekillendirilmişti. Neydi Beykoz’un en büyük problemleri; mülkiyet ve imar sorunu. Hazine ve vakıf arazileriydi. İBB’ye ve Beykoz Belediyesi’ne ait arazilerin devrinin nasıl sağlanacağıydı. Ecr-i misil meselesi vardı. 2-B sorunu vardı. İşsizlik, alt yapı ve çevre düzenlemesi problemleri vardı. Bütün bu problemlerle ilgili olarak biz belli bir yol haritamız, anayasamız vardı. Seçim zamanı konuştuklarımızı bu kitapçıkta toplamıştık. Bu kitapçıkta yer alan tüm vaatlerimize sadık kaldık ve onların dışında da çok önemli çalışmalar yaptık. Tabi ki problemlerin hepsini birden bir anda bitirmek mümkün olmuyor. Ancak hiçbir zaman alınamayacak kadar ciddi yol aldığımızı ve birçok ciddi sorunun ortadan kalkma aşamasına geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Muharrem Kaşıtoğlu, “Son günlerde Yenimahalle, Gümüşsuyu, İncirköy ve Soğuksu’daki 2-B arazilerinin TOKİ tarafından kentsel dönüşüm alanı olarak talep edilmişti. Sonra TOKİ’nin bu projeden vazgeçtiğini öğrendik. Bu konunun perde arkasını anlatır mısınız? Beykoz’daki dönüşüm için TOKİ şart mı? TOKİ sizin girişimlerinizle Beykoz’dan vazgeçti diyebilir miyiz? Eğer durum böyleyse “dönüşüm olmak zorunda” dediğiniz Beykoz’da bu dönüşümü kiminle ve nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?”

Yücel Çelikbilek, Beykoz’da 2-B’nin ilgilendirdiği vatandaşlarımız nüfusun % 20’sini oluşturuyor. Yaklaşık 50 bin kişiyi ilgilendiren bir sorun. 2009’un 15 Ocağında 2-B ile ilgili bir yasa çıkmıştı. Sağolsun muhalefet de bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürdü ama bu sefer başarılı olamadı. Kadastral çalışmalar yapıldı ve belli bir aşamaya gelindi. Satışıyla ilgili yasa çıktıktan sonra fiyat tespitleri aşamasına gelindi. Fiyat tespitinin her bölgeye uygun gelmediğini gördük. Ve bu konuda bize uymadığını dile getirdik. Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası Belediye Başkanlarımızla, AK Parti İstanbul İl Başkanımızla, Bakanlarımızla, Miletvekillerimizle ve konuyla ilgili bürokratlarımızla bu konuda yoğun temaslarımız oldu.

"Rayiç bedellerle ilgili Beykoz'da yeniden özel bir çalışma yaptırdık"

Bizler için bu yasa Beykoz’dan ibaret gibi görünse de, on milyon insanı ilgilendiren 5 milyar metrekarelik 2-B alanlarının çok çok küçük bir bölümünü oluşturuyor Beykoz. Ancak biz buna rağmen çok yoğun mesai harcayarak Beykoz’a özel bir çalışma yapılmasını başardık. Kısa süre içinde raiç bedellerin açıklanmasını bekliyoruz.

“TOKİ Bizim girişimlerimizle Beykoz’dan çekildi.”

Bu arada dokuz mahallemizin özel proje alanı olması için müracatımızı yaptık. Hiyerarşik sırada proje yapma önceliği sırasıyla TOKİ, Bakanlık, İBB ve İlçe Belediyesindedir. Biz bu dokuz mahalle için müracaat ettiğimizde TOKİ’nin talebi olduğunu gördük. TOKİ Yavuzselim, Çiftlik, Baklacı, Çengeldere ve Fatih mahallelerini bizim yetkimize bırakırken, Soğuksu, İncirköy, Yenimahalle ve Gümüşsuyu’nu proje alanı olarak belirleyince biz bununla ilgili bir dizi görüşme yaptık. Ben TOKİ için menfi düşünmüyorum. Aksine TOKİ bu ülkenin yüz akıdır. Ancak Vatandaşlarımızın böyle düşünmediğini görünce talebimiz oldu ve TOKİ bu mahallelerimizden çekilerek bizim yetkimize bıraktı.

Bilgehan Murat MİNİÇ “özel proje alanı diye bir söylem popüler olmaya başladı özel proje alanı nedir? Özel proje alanı olmasını istediğiniz 9 mahalle neye göre seçildi? Bu çalışma şu an ne durumda ve nasıl bir plan uygulamayı düşünüyorsunuz?”

Yücel Çelikbilek, Bakanlık kanunu çıkartırken üzerinde imar olamayacak çok ufak parsellerin yoğun olduğu yerler için özel proje imkanını hazırladı. Bu tür parsellerde ortak alanlar oluşturacağız ki dönüşüme imkân sağlayalım. Dönüşüme uygun olan yerlerde dönüşümü sağlayacağız. Vatandaşlarımıza ait olan uygun yerlerde ise bu hakkı vatandaşlarımızın kendilerine kullandıracağız. Yapılaşmaya uygun olmayan küçük arsaları da birleştirmek suretiyle buralardaki dönüşümü de biz sağlayacağız.

Neden özellikle bu dokuz mahalle seçildi; Çavuşbaşı sınırları içerisinde kalan beş mahallemizin tamamı 2-B, Soğuksu, İncirköy, Gümüşsuyu ve Yenimahalle ise büyüklük açısından en büyük parsellere sahip mahalleler. Bu yüzden özel proje alanı olarak bu mahallelerimiz seçildi. Buralardaki rayiç bedellerin belirlenmesi konusunda ise çalışma devam ediyor. Belediye olarak bizim de tespit edebileceğimiz gibi bakanlık ta yapabilir.

“Vatandaşlarımıza % 40 avantaj sağlayacağız”

Özel proje alanlarında arsaları vatandaşlarımıza intikal ettirirken net parseller üzerinden satış yapacağız. Milli Emlak’ın satacağı yerlerde bir nüans vardır. Bu da, mesela bin metrekarelik bir arsada Milli Emlak bin metrenin parasını alırken bizim yapacağımız uygulamada Kamu Ortaklık Payı olan % 40’ı düştükten sonra kalanın parasını alacağız. Yani vatandaşlarımızın cebinden % 40 daha az para çıkacak. Kamu Ortaklık Payını Belediyeden biz finanse edeceğiz.

Erdal ÖZTÜRK “Sit, en çok şikâyet ettiğiniz konuların başında geliyor. Kenan Evren’e dokunabilen bu iktidar, O’nun çıkardığı Boğaziçi kanunlarına dokunmuyor mu dokunamıyor mu? Sizin de ifade ettiğiniz koalisyon hükümetinin getirdiği SİT’i tek partili iktidar neden kaldırmıyor. Buradaki bilinmeyen nedir? İlçemiz açısından önemli bir aktör olan Boğaziçi İmar’la uyumunuz ne durumda. Projelerinizde veya çalışmalarınızda sorun yaşıyor musunuz?

Yücel Çelikbilek, Biraz karmaşık bir konu. 17 yıldır bu konuyla uğraşıyoruz. 15 Kasım 1995’de ilçemizin tamamı Doğal SİT ilan edildi. Konuştuğum herkes “Allah yardımcınız oldun” diyor. O günkü anlayışla bu bir siyasi karardı. 1994 seçimlerinden sonra bize karşı alınan bir karar olduğunu her zaman söyledim ve halen söylemeye devam ediyorum. Delinin biri kuyuya bir taş attı, kırk akıllı çıkaramıyor.

Esas amacım Doğal SİT’i tamamen kaldırmak

Kültür Bakanlığına bu konuda önemli müracatlarımız oldu. Ancak 2011 seçimlerinde bu yetki Kültür Bakanlığı’ndan Çevre Bakanlığı’na geçti. Çalışmalarımıza ciddi bir şekilde devam eidyor ve esas gayem SİT’i Beykoz’dan tamamen kaldırmak. Bu konu uzun zaman alıyor ama önemli yol aldık. Arazinin geniş olması süreci olumsuz yönde etkiliyor. İnşallah çalışmalarımız bittiğinde Beykoz normalleşecek. İstanbul’un diğer 38 ilçesi gibi olacak.

Muharrem Kaşıtoğlu, Büyükşehir’den alınan 197 parsel var. Bu taşınmazların üzerindeki kullanıcılarına devrini ne zaman vermeyi düşünüyorsunuz? Kılıçlı projesinde Beykoz belediyesine ciddi kazanç sağladığınız konuşuluyor, nedir bu kazanç?

Yücel Çelikbilek, İBB ile yaptığımız görüşmeler sonucunda toplamda 19 bin metrekare, kullanım alanı iki bin metrekare civarında olan Tarihi Kışla 30 yıllığına İBB’ye verilmişti. 30 yıl sonra Beykoz’a devredilecekti. Zaten Beykoz’da olan bu taşınmazı İBB’ye devrederek İBB’nin bünyesinde olan arsalarla takas yaptık. 197 parselden 146’sının devri gerçekleşti. 51 parselin üzerinde ise bazı hukuksal var. Onların da devrini yakın zamanda bekliyoruz. Elbette tüm bu arazileri üzerindeki kullanıcılarına şartlar oluştuğunda devredilecek.

“100 milyon TL’lik araziyi 2 milyona İBB’den aldık”

Bu arsaların içerisinde en önemlisi Belediye binamız, Kültür Merkezi, İSKİ Binasının da üzerinde olduğu yaklaşık 20 bin metrekarelik alan artık bize ait. Yaklaşık 100 milyon TL’lik bu araziyi sadece 2 milyona aldık. Bilgi kirliliği o kadar had safhaya geldi ki maalesef garip garip dedikodular, yakıştırmalar duyuyoruz. Bunun gibi birçok örneklerimiz var. İBB Başkanımızı Sayın Kadir Topbaş ve İBB Meclisi’nin bu konudaki yaklaşımı bizlere çok yardımcı oldu. Kılıçlı Projesi’nde de 5 yılda 12,5 milyon TL İBB’den kira gelirimiz olacak ve 5 yıl sonra en az 30 milyon TL’lik yatırım yapılmış haliyle bize geri verilecek. Şu an Kılıçlı için bizim ödediğimiz kira 200 bin TL. Bunlar tabi İBB’ile uyum içinde çalışmanın sonucunda meydana gelen önemli avantajlar. İBB 15 milyon TL’lik borcumuzu da silerek elimizi güçlendirdi.

Sinan KAVRAK, Başta R. Şahin Köktürk spor kompleksi olmak üzere; Belediye taşınmazlarının satışı ve İBB’ye devri konusunda CHP Grubu tarafından eleştiriliyorsunuz. Bu konuda CHP’yi neden ikna edemiyorsunuz? CHP Meclis Grubu içinde bazı isimlerin çalışmalarınızı yargı yoluyla engellediğini sık sık ifade ediyorsunuz. Bu konuyu biraz açar mısınız? Özellikle Türk-Alman Üniversitesi için yargı yoluyla bir engelleme girişimi olmuştu. Neydi bunun özü?

Yücel Çelikbilek, Evet bu soruya teşekkür ediyorum. Şahin Köktürk Spor Kompleksi ile ilgili çok ciddi bir bilgi kirliliği var. Çünkü konuyu hiç bilmiyorlar. Bazı arkadaşlar AK Parti’nin 2013 seçimlerinden endişesi olduğunu iddia ederek “İBB’ye devrederek kurtarmaya çalışıyorlar” diyorlar. Burası zaten İBB’nindi. Ama maalesef bazı art niyetliler “son kale de düştü” diyebilecek kadar şaşırmış durumdalar. Recep Şahin Köktürk Beykoz’la özdeşleşmiş çok önemli bir isim. Ben de olsam aynı ismi koyardım komplekse. Bu tesis yılların yıpranmışlığıyla ciddi bir bakım ve tadilata ihtiyaç duyuyor. Şu an yapılan kabataslak maliyet en az 4,5 milyon TL. Bunu İBB’ye yaptırmanın neresi kötü. İmkanlarımızın darlığını biliyorsunuz. İBB kendi kullanımında olmayan bir yere yasal olarak yatırım yapamıyor. Bu sebeple devretmenin daha uygun olacağına kanaat getirdik. Bu tesise Ümraniye’den ya da Sarıyer’den gelmeyecekler ki. Yine Beykozlulara hizmet edecek. Yaz ve Kış Spor Okullarımız aynı şekilde çalışmalarına devam edecek. Üstelik çok daha profesyonel ve kaliteli bir anlayışla. Tesise de önemli yatırımlar yapılacak. Havuzlar kapatılacak, ilave üniteler yapılacak.

“Kartal’dan CHP’li İBB Meclis Üyesi Türk-Alman Üniversitesi’ni yargıya taşıdı”

Türk Alman Üniversitesi Beykoz için çok önemli bir proje. Bu yıl öğrenci almaya başladı. Yapılan ve yapımı devam eden üniversitelerimizde toplam 30 bin öğrenci eğitim görecek ki bu çok önemli bir rakam. Bunu istememek, engel olmaya çalışmak nasıl bir bakış açısı anlamak mümkün değil. Türk-Alman Üniversitesi’nin yapımını da engellemek için İBB Meclisi’nde CHP’li bir meclis üyesi yargıya başvurdu. Üstelik bu meclis üyesi Beykoz’dan da değil. Kartal’dan.  

Üzeri 30 yıldır işgalli olan bazı arsaları ihaleye çıkardık. Bu işgalleri kaldırıp buraları belediyeye kazandıran bir belediye yönetimine teşekkür edilmezde ne yapılır. Ama benimsemediğimiz bir siyaset tarzı var. Sanki Beykoz’da sadece AK Partililer yaşıyor. Bunu anlamayan bazı arkadaşlarımız yaptığımız çalışmaları engellemeye çalıştılar.

“Aqua Park Projesini CHP Meclis Üyeleri engelledi!”

Engellenen bu projelerden biri de Aqua Park projesi. Beykoz’a turizm alanında önemli bir açılım sağlayacak olan bu proje maalesef CHP’li meclis üyeleri tarafından engellendi. Yine Rüzgarlıbahçe’de bir hastanedeki hissemizi 8 milyon civarındayken biz bunu 20,5 milyona sattık. Tapusunu da verdik. Ama CHP’li belli meclis üyeleri bunu da yargıya taşıyarak iptal ettirdi. Süreci kilitledi. Kendilerini uyarmamıza, “yaptığınız yanlış. Beykoz’a kötülük ediyorsunuz!” dememize rağmen. Hastane yeri bundan 24 yıl önce belediye tarafından usulsüz bir şekilde alınmış. Ormana ait olan bir 2-B arazisi olması gerekçesiyle itiraz ettiler. Şu an süreç tıkandı ve bekliyoruz. Yazık değil mi Beykoz’a. Rüzgarlıbahçe’de bu konumda olan çok sayıda taşınmaz var. Üstelik vatandaşlarımızın kullanımında ama bütün tapular bundan dolayı şerhli. Buna bu CHP’li meclis üyeleri yol açtı.

 

Murat MİNİÇ, Sokak hayvanları konusunda olumsuz bir imajı vardı. Kampanyalar ve çalışmalarla olumlu bir algı oluşturuldu. Bir yandan da birçok vatandaş sokak köpeklerinden rahatsız.. Neler söyleyeceksiniz?”

Yücel Çelikbilek, Canlıların yaşama hakkına saygı duyuyoruz ve herkesin aynı çerçeveden bakmasını bekliyoruz. Bu çerçevede önemli çalışmalar yaptık. Hayvan Hakları Savunucusu kurumlarla uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Bu konu Avrupa’da hayvanlar katledildikten sonra çıkarılan yasalarla uygulanıyor.

Günde 500’ün üzerinde şikayet alıyorduk. Ama bu sayı artık 25-30’a düştü. On üç bin hayvanı kısırlaştırdık ve çalışmalar devam ediyor. Barınağımızda hayvanları sürekli tutmak için değil rehabilitasyon için kullanıyoruz. Binlerce hayvanı orada barındıramazsınız.

Kader Gür “ Özellikle Beykoz Merkez’de ve Kavacık’ta trafik çilesi yaşanıyor. Yakın zamanda bu konuda bir çözüm olacak mı? Paşabahçe Meydan düzenlemesi ve bir de büfe sorunu var?”

Yücel Çelikbilek, Beykoz Merkez’de bir düzenleme yapıyoruz. Bu konuda ne ticaret yapan kardeşlerimizi ne de vatandaşlarımızı üzmek istemiyoruz. Ama şunu bilmek lazım; Beykoz’da yol ağını genişletme şansımız çok yok. Ama her gün trafiğe eklenen yeni araçlar var. Vatandaşlarımız alternatif yolları da değerlendirmek istemiyor. Ortaçeşme veya Tokatköy’e gidecek araçlar Şahinkaya veya Kaymakdonduran güzergahını denese Merkez trafiğine takılmayacaktır. Diğer yandan Kavacık’taki trafik sorunu için karayolları önemli bir çalışma yaptı. Güzergahtaki birçok taşınmazı kamulaştırarak yol genişletme ve kavşak çalışması kapsamında bir takım yıkımlar gerçekleşti.

“Kendi partilimizin büfesini de yıktık”

Paşabahçe’de de meydan düzenlemesi kapsamında bir dizi çalışmalarımız oldu. Bu kapsamda bir büfeyi de yıktık. Kavacık’ta da bir parkın içerisinde yer alan üstelik partilimizin büfesini yıktık. Neden? Uygun değildi. Biz partilimize başka vatandaşa başka değiliz. Paşabahçe’de de aynı şekilde. Çalışmalar sonucunda orayı yıktık. Ama maalesef bazıları çıkıp “kendi yandaşlarına peşkeş çekecekler” diyebildi. Maalesef böyle bir anlayış da var.

Sinan Kavrak Beykoz’da malumunuz demografik yapı sebebiyle yöre dernekleri ön planda gibi görünüyor. Ama birçok etkinliklerinin arkasında Beykoz Belediyesi’nin olması kamuoyu tarafından hoş karşılanmıyor. Belediye Başkanı olarak bu yardımları yaparken kendinizi zorunlu mu hissediyorsunuz?”

Yücel Çelikbilek, 1994’te dernekler birbirini tanımıyordu. Festivali düzenleyerek dernekleri bir araya getirdik ve birbirlerini tanımalarını sağladık. Derneklerimize destek vermek lazım. Bir taraftan kendi yörelerinin kültürlerini yaşatırken diğer taraftan Beykoz’u da öne çıkarmaya başladılar. Şimdi tüm yöre derneklerimizin önünde Beykoz ismi var artık. Beykozlu Giresunlular, Beykozlu Kastamonulular gibi. Bunlar dernekçilik konusunda önemli gelişmeler. Keza adrese dayalı nüfus sayımından önce otobüslerle memleketlerine giden hemşerilerimiz hiç az değildi. Bu gün bu anlayışın değiştiğini görmek de sevindirici.

Muharrem Kaşıtoğlu, Beykoz’da pazarcılar hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor. Ortaçeşme için de sabit Pazar söyleminiz olmuştu. Konuyu açar mısınız? Referandum geleneğini yerleştireceğinizi söylediniz. Ancak bu konuda üç örnek görebildik. Devamı neden gelmedi? Göksu Pazarı FSM Köprüsü Ana Arteri üzerinde ve kurulduğu günlerde trafik olumsuz etkileniyor ve etkilenenler Göksulu değil. Referandumda sadece Göksululara sormanız doğru muydu? Yetkinizde olmasına rağmen neden başka bir yere taşımıyorsunuz?

Yücel Çelikbilek, Pazarcı kardeşlerimizle yılda en az bir kez bir araya gelip onlarla hasbihal eden, sorunlarına her zaman duyarlı bir belediye başkanı olmama rağmen neredeyse pazarcı düşmanı ilan edileceğim. Bu haksızlık. Paşabahçe’de önemli bir düzenleme yaptık. Bu süreçte pazarcı kardeşlerimizin tezgahları kapanmasın diye her türlü desteği vermeye çalıştım. Alternatif teklifler sundum ama kabul etmediler. Yağmur ve kar yağışlarının yoğunluğuyla alt yapı sorunları ortaya çıktı ve süreç üç ay uzadı. Bittikten sonra sözümüzde durduk ve yine haftada iki gün pazarımız vatandaşlarımıza hizmet veriyorlar.

Göksu ile ilgili yeni projelerimiz var. 2017 veya 2018’de yeni bir uygulama başlayacak ve bu pazarların Pazar şartlarına uyup uymadığı belli bir komisyonun denetimine tabi olacak.

Beykoz Çayırı’nda haftada iki, üç güne yayılacak bir Pazar yeri projemiz var. Bununla ilgili girişimlerimizi de yaptık. İlgili kurumlardan cevap bekliyoruz. Beykoz’un yasal anlamda sabit Pazar yerine uygun tek pazar yeri Beykoz Çayırı.

Erdal Öztürk, “Beykoz Spor Kulübü ile yaptığınız protokol ve şirketin devri konusunda gelinen nokta nedir? Mutabakat bozulmadan devam ediyor mu? Yoksa aksayan yönleri var mı? Ne olacak Beykozsporun hali?”

Yücel Çelikbilek, Geldiğimizde, hisse senetleri Belediye şirketlerinde olan Beykozspor 1908 AŞ’yi kullanacağımıza dair bir algı vardı. 1994 yılında da bunu yaşadık. Hem bizim uhdemizde olmasını istediler hem de 1995 yılında yapılan kongrede karşıma aday çıkardılar. Kulübü yönetmeye çok meraklı olduğumuzu zannediyorlardı. Hemen geri çekildim ve kendilerine bıraktım. Bu gün de; göreve geldiğimizde Belediyemiz uhdesinde olan hisselerin dernekte olması gerektiğini ifade ettiler. Biz de kendilerine hisseleri bedelsiz olarak devrettik ve belli bir taahhütte bulunduk. Bu taahhüdü de bir protokole bağladık. Resmi bir bağlayıcılığı olmayan bir protokoldü bu. Ne meclis kararı alınmış ne de kurumsal bir bağlayıcılığı olan bir protokol. Bu parayı ne belediye kasasından ödeyebilir ne de Yücel Çelikbilek ödeyebilir. Bize “Beykoz 1908 AŞ’nin hisseleri Beykoz Spor Kulübü Derneği’ne yakışır” demişler biz de büyük bir özveride bulunarak hisseleri bedelsiz vermişiz. Bedelsiz verirken imkanımız ölçüsünde, sponsorlar yoluyla kendilerine paralar ödedik, kaynak bulduk ve “bu paraları bizim öngördüğümüz, bize ait olan borçlara ödeyin dedik” ve bu şekilde anlaştık. Ancak bu konuya uymayarak bulduğumuz kaynakları farklı kullanarak protokole uymadılar.

“Sporu bir sömürü aracı olarak kullanmamak kaydıyla…”

Bu kulüpte fahri başkanlık unvanı verilen iki kişiden biriyim. Biri Merhum İbrahim Kelle diğeri de benim. Ben yine destek olmaya devam ediyorum. Başındaki yönetimi tasvip etmememe rağmen Beykozluların ve Beykozspor’da mücadele eden çocuklarımız için destek olmaya devam edeceğim. Meclis kararıyla 19 Ağustos’u Dünya Beykozlular günü olarak ilan eden biziz. Bizim Beykoz sevdamız bu kadar açıktır. Sporu bir sömürü aracı olarak kullanmamak kaydıyla her türlü desteği vermeye devam edeceğim.

“Kulüp binası bizim kullanımımıza verilecek”

Bu bina İl Gençlik Spor Müdürlüğü’ne ait bir bina. Kulüp sorumluluklarını yerine getiremediği için İl Spor Müdürlüğü tarafından boşaltıldı. Bu durum bizi üzdüğü için talep ettik. Bize verin bitirip bir bölümünü Beykoz Spor Kulübünün kullanımına verelim dedik. Tamamını veremiyoruz zira İl Müdürlüğü’nden kiralayacağımız için içinde olmamız lazım. Geçen hafta Spor Bakanı Suat Kılıç’a da konuyu açtım ve olumlu görüşünü aldım. Kısmetse yakında bu konuyu çözüme kavuşturacağız.

Bütün amatör kulüplere yardım ediyoruz. Sahalarına ulaşımlarına ve yemeklerine varıncaya kadar önemli katkılarımız oluyor. Soğuksu Spor Kulübü’ne çok önemli bir saha çalışması yaptık. Çavuşbaşı’nda da önemli çalışmalar var ve devam ediyor.

“Şahinkaya Spor Projesi’nin arazisi tamam... 2013'de Beykoz Arena geliyor. ”

En büyük hayalim olan Şahinkaya Spor Kompleks Projesi’nin arazisinin devrini sağladım. 50 dönüm arsanın 40 dönümünü ormandan aldım ve on dönümü Ankara’da onaylanmak üzere. Bu arazinin üzerine Beykoz Arena dediğimiz çok ciddi bir proje yaptık. İl Özel İdaresi’nden 2013 yatırım projesine alınması için müracatımı yaptım. Yaklaşık 40 milyon dolarlık bir yatırım olan bu projede on bin kişilik stadyum, iki kapalı spor salonu, Anadolu Yakası’nın tek atlama kulesini de içinde barındıracak olan olimpik yüzme havuzu olacak. Şahinkaya projesi bittiğinde Beykozspor Kulübü Şahinkaya’ya taşınacak ve şimdiki yeri yıkılarak Beykoz Çayırı’na katılacak.

Bunların yanında TFF’den Riva’ya yeni alanlar açılması için talepler geliyor. Futbolun kalbi Riva’da Basketbol’un kalbi ise İshaklı’da atacak. Uluslar arası kulüpler İshaklı’ya gelip orada kamp yapacaklar. Bahar yarışları, atletizm yarışlarını önemli destekler veriyoruz. Basketbol Federasyonu’yla bir kapalı spor salonu konusunda anlaştık ve kendilerine yer göstereceğiz. Spor Toto’ya ise Cumhuriyetköy’de bir kapalı spor salonu yaptıracağız. Spora verdiğimiz destek çocuklarımızın sağlıklı bir geleceğe sahip olmaları için.

Bilgehan Murat Miniç, Sosyal paylaşım sitesi tweeter’ı çok yakından takip ettiğinizi görüyoruz? Ancak bu durumdan özellikle toplantılarda çevrenize olan ilginizin kaybolduğuna dönük eleştiriler var? Başınızın sürekli önünüzde olması zaman zaman “başkan bizimle ilgilenmiyor” eleştirilerini de beraberinde getiriyor.

Yücel Çelikbilek, Sosyal medya önemli ve çok yoğun kullanılıyor. İnsanlarımız da bunu çok yoğun kullanıyor. Ben de mümkün mertebe bunlara kendim cevap veriyorum. Bunu biraz hoş karşılamak lazım diye düşünüyorum. Fazla gülümsememem konusunda ise aldığımız bir görgü bir terbiye var. Bu saatten sonra huy değiştirsem kimisi de “ne çok gülüyor” diyecektir. Yani herkese göre tavır belirleyemezsiniz diye düşünüyorum.

Kader Gür, Belediyenin borç durumu ne düzeyde? Gelirler giderleri neden karşılamıyor? Beykoz Belediyesi neden en fakir belediyelerden biri?”

Yücel Çelikbilek, Borç yerinde durmuyor. Geliri bu kadar düşük olup, gideri bu kadar yüksek olan kurumları borçsuz bulamazsınız. Ama çok şükür bizim borçlarımızın tamamı kamu borçları. Özel sektöre hiç borcumuz yok. Şu ana kadar 35 milyon TL para ödedik. Ancak gelirlerimiz o kadar sınırlı ki borçsuz olmak mümkün değil. Ayda iki ruhsat vererek bunu sağlayamazsınız. Emlak vergisi olarak topladığımız yıllık para 17-18 milyon TL ve buna karşılık sadece temizliğe ödediğimiz para 14-15 milyon TL.

312 km kare alanı, 600 km yol ağı ve üç bin sokak ve caddesi olan bir ilçede gelirleriniz de düşükse hizmet üretmekte zorlanırsınız. 1995’te Doğal SİT krizi başımıza gelmeseydi imar ıslah planlarımızı uygulamaya koyup bu konuda hiç sıkıntı yaşamayabilirdik.  

Sinan Kavrak, “Beykoz’un bir eğitim üssü olması konusunda önemli adımlar atıldı. Bu sürece katkılarınız neler oldu. Ufukta yeni üniversiteler var mı?”

Yücel Çelikbilek, Programın başında da belirttiğim gibi üniversitelerin tamamı bittiğinde yaklaşık 30 bin öğrenci Beykoz’da yaşayacak. Ali Bahadır Köyü’ndeki arazi de Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’yla ilgili bir arazidir. Onlar da Beykoz Üniversitesi olmak için YÖK’e müracaat ettiler.

Bunun yanında Milli Eğitim’e gelince yaptığımız protokoller gereği parklarından, temizlik malzemelerine, kırtasiye yardımından, boya badanaya, akıllı tahtaya kadar çok yoğun bir şekilde yardım ediyoruz. Bir okulun yerini alıp yapmak istiyorum. Çubuklu’daki projeyi hazırlattım, Kavacık’taki 58 derslikli okulun projesinde önemli katkılarımız oldu. Yine Belediye bünyesinde açtığımız çeşitli kurslarla Beykozlulara yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Erdal Öztürk, Beykoz’un en önemli ihtiyaçlarından biri olan Nikâh Sarayı projeniz henüz gerçekleşemedi. Neden?

Yücel Çelikbilek, Beykoz’a yeni bir nikah sarayı 2013 ile ilgili yapacağım projelerim arasına almışım. Hemen Belediyemizin arkasında yer alan atölyelerin olduğu araziye büyük bir nikah ve düğün sarayı yapacağız inşallah. Bu 5 yıl önceki yok haritamda yani seçim vaadlerim arasında yok ama kafamızda var. Çünkü bu bir ihtiyaç. Sürecin biraz uzamasının sebebi bu çalışmayı yapacak kurumun burada yapacağı çalışmayı bekliyoruz. Yaklaşık 700 araçlık, 20 bin metrekarelik otoparkı, nikah sarayı ve düğün sarayları ile çok özel bir proje olacak ve bunu kasamızdan para çıkmadan yaptıracağım inşallah.

Muharrem Kaşıtoğlu, Geçmişte Özellikle çevre mahalleler açısından çok önemli bir yaşam alanı olan Küçüksu Çayırı ile ilgili “Eski Günlerine Döndürüleceği” konusunda seçim vaadiniz vardı. Bu vaadinizi yerine getirebilecek misiniz? Bu konudaki çalışmalarınız ne durumda?

Yücel Çelikbilek, Bu Çayır bizim değil, İBB’nindi. Kadir Bey sağ olsun bize devretti. Orada bir sıkıntı Marmara Üniversitesi’ne ait bir bölüm var. Burada maalesef rektör değişimiyle sancılı bir süreç başladı. Ancak proje devam ediyor ve Allah nasip ederse yakın bir zamanda başlıyoruz.

Kader Gür,  2013 seçimlerinde aday olmayı düşünüyor musunuz?

Yücel Çelikbilek, Herkesin aklından geçer böyle konular.

Kader Gür, HAS Parti’nin kapanması ve Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un AK Parti saflarına katılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu katılımın Beykoz’daki karşılığı partiniz açısından ne getirir?

Yücel Çelikbilek, Numan Bey’in ayrı olduğunu hiç düşünmedim. Bir kişi dahi olsa bu kervana katmanız ciddi bir olaydır. Numan Bey bir değerdir ve bizimle olması mutlaka katkıdır.

Erdal Öztürk, Paşabahçe vapurunu Beykoz’a getirmeniz beklentilerinize cevap verdi mi? Vatandaşın manzaramıza engel oluyor eleştirisini doğru buluyor musunuz?”

Yücel Çelikbilek, Paşabahçe Vapuru ilelebet burada kalacak inşallah. 42 km’lik kıyının her tarafında manzarayı kapatan unsurlar olduğu halde burada 70 metreye kilitlenmek pek doğru olmaz. Vapurdaki çalışmamız henüz bitmedi. Bir kaynak bekliyorum ve bu olursa vapurla ilgili güzel düzenlemelerimiz olacak.

Sinan Kavrak, Belediye binasını yenilediniz. Olumlu görüşlerin yanı sıra birçok kişi kendiniz için yaptığınızı iddia ediyor. Neler söyleyeceksiniz?”

Yücel Çelikbilek, Eğer ben 2050’ye kadar başkan olursam bu binayı kendim için yaptırmış olurum. Ama önümüzdeki sene yapılacak 27 Ekim seçimlerinde beni emekli ederse binayı kendime yaptırmamış olduğumu göreceklerdir.

Muharrem Kaşıtoğlu, Hizmetlerini Beykoz halkına anlatmak konusunda bir eksiklik olduğunu düşünüyor musunuz? Halkta çok karşılığı olan ama az bilinen projeleriniz var; mesela bilgili hanım projesi, sağlık otobüsü projesi, binlerce öğrencinin faydalandığı çeşitli kurslar, psikolojik danışma merkezi gibi?

Yücel Çelikbilek, Aslında kamuoyu bu hizmetleri yaşıyor. Sağlık aracımız 7-8 çeşit hastalıkla ilgili teşhisler yapıyor. Kani şekeri kolesterolü kemik erimesi, göz ve işitme gibi çok önemli muayeneler yapıyoruz. On binini üzerinde insanımızı sağlık taramasından geçirmişiz. Bu çalışmalarla vatandaşlarımızın cebinde yıllık 3 milyon TL kalıyor.

Kader Gür,  sizin de yapımını desteklediğiniz üçüncü boğaz köprüsü Beykoz’a ne kazandırır?

Yücel Çelikbilek, üçüncü köprü raylı sistemle birlikte Beykoz’a büyük bir katkı sağlayacak. İkinci köprü bize hayat vermişti. Olmasaydı ne olurdu bir düşünün. Üçüncü köprü de bize ayrı bir hayat verecek. Çin’den Londra’ya raylı sistemle Beykoz üzerinden gideceksiniz.

Muharrem Kaşıtoğlu, Asfaltlama çalışmaları ne durumda başkanım?

Yücel Çelikbilek, Üç yıl içinde Beykoz’a dökülen asfalt 500 bin tondur. Zaman zaman mükerrer işler olmadı değil ama şu an çok ciddi bir çalışma var. Tretuar ve asfaltlama çalışmalarımız he yerde devam ediyor. Bu arada Kavak Yuşa yolunu görmenizi isterim. Çok muazzam bir çalışma oldu. Bittiği zaman Beykoz Yuşa İstanbul’un göz bebeği olacak.

Kader Gür, Belediyeye açılan davalar sizi nasıl etkiliyor?

Yücel Çelikbilek, Belediyeler asla denetim dışı bırakılmamalı, vatandaşlarımız da haksızlığa uğradıkları noktada mutlaka hakkını aramalıdır ancak bunu çalışmaları baltalamak için yapmak veya belli çıkarlar için yapmak doğru olmaz.

Dost Beykoz / Özel Söyleşi / Mavi Karadeniz TV

Beykoz halkı içki yasağına ne dedi?
Önceki Beykoz halkı içki yasağına ne dedi?
Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Sonraki Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi