Av. Ferda KAZANCIBAŞI
  • 15/05/2016 Son günceleme: 15/05/2016 19:07
  • 7.679

Boğazın deniz ulaşımı yakın zamana kadar vapur alemleri olarak bilinir.

Boğaz halkının menkıbeler halindeki baldan tatlı dillere destan vapur yolculukları sohbetini bir başka zamana bırakarak (BODEP) Boğaziçi Dernekler Platformu’nun girişimlerinden siz okurlarımızı haberli kılmak istiyorum.

Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği’nin de dahil olduğu Bebekliler Derneği, Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği, Beylerbeyililer Derneği, Boğaziçi Arnavutköylüler Derneği, Büyükdere Çevre Kültür ve Güzelleştirme Derneği, Emirgan’ı Sevenler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kandilli Derneği, Kuzguncuklular Derneği, Rumelihisarı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Sarı Platform Derneği olmak üzere on bir dernek (Karadan Değil Maviden) kampanyasını başlattı.

Boğaziçi’nde halkın ihtiyaç duyduğu ve hasretini çektiği deniz yolu taşımacılığının geri kazanılması amacı ile 30 Nisan 2016 Cumartesi günü Sarıyer Vapur İskelesi önünde basın açıklaması yapılarak halkın sesi duyuruldu.

Basın açıklaması ve imza kampanyasını virgülüne dahi dokunmadan aşağıda aktarıyorum,

KARADAN DEĞİL MAVİDEN

Vapur Seferlerinin arttırılmasını istiyoruz.

İstanbul, içinden deniz geçen bir şehir olmasına rağmen, kent içi ulaşımında deniz yollarının payı %3’tür. Artan nüfusa orantılı olarak vapur seferleri arttırılmamakta, tam tersine mevcut iskeleler kapatılmakta ve karayolu taşımacılığına özendirilmektedir. Bunun sonucunda, Boğaziçi’ne özgü ulaşım alışkanlığı, yaşam, gelenek ve kültür yok olmakta, aynı zamanda trafik ve otopark sorunu artmaktadır.

Dünyanın gözbebeği kıyılarımız boyunca, kara trafiğinin yarattığı tahribata karşılık, en doğal ve geleneksel taşıma aracı olan vapurlarımızın sadece sabah ve akşam saatlerinde sefer yapması yeterli değildir. Gün ortası ve özellikle de hafta sonları yapılacak seferlerle Boğaziçi İskeleleri ile İstanbul’un diğer deniz kıyısındaki semtler arası ulaşımda vapurların etkin bir şekilde kullanılmasını talep ediyoruz.

Boğaziçi’nin eski yerleşimlerinden tarihi Yeniköy ve Büyükdere İskeleleri gibi kapalı İskeleler de hizmete açılmalı, Rumelihisarı İskelesi gibi asıl işlevi dışında kullanılmak üzere kapatılan iskeleler yerine işletmenin uygun göreceği yerlere yolcu turnikeleri konularak hizmet verilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca zaman içerisinde kapatılmış ve artık yerlerinde yeller esen iskelelerin gerekli olanları yeniden kurularak semt halkının iskelelerine kavuşmaları sağlanmalıdır.

Şehir Hatları İşletmesi ve Toplu Taşımacılık İdaresi ile yaptığımız yazışmalarımızda ve yüz yüze görüşmelerimizde bize yolcu sayısının az olduğu ve zarar edildiği belirtildi. Oysa biz inanıyoruz ki, halkımızın talebi üzerine konulan seferlerin etkili biçimde duyurulması ve deniz yolu ulaşımının özendirici tanıtım kampanyası yapılarak sürekliliği sağlanırsa yolcu sayısı artacaktır.

Deniz ulaşımını kullanacak yolcu sayısını attırmak amaca ile belirli bir plan uyarınca sahil yolunda seyreden otobüs hatlarının bir kısmı seçilecek iskelelerden iç kısımlara ring seferi yapacak şekilde yönlendirilmelidir. Ulaşım konusunda yetkili kurumların  sivil toplum  örgütleri ile birlikte çalışarak sorunun çözümü için yeni projeler geliştirmesini talep ediyoruz.

Boğaziçi Dernekleri Platformu olarak bu konuda katkıda bulunmaya hazırız.   

BOĞAZİÇİ DERNEKLER PLATFORMU

Değerli Beykozlu hemşerilerim Boğaziçi Dernekler Platformu’nun basın açıklaması ve imza kampanyasının gerekçesini sizlere sundum. Bu yazıyı hazırlarken kampanyaya katılım 4144 iken çok kısa zaman içinde katılım 4172 oldu ve sürekli artmakta.

Yazarın Yazıları