Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi

  • 0
  • 11583
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi
Beykoz bir zamanlar sporun merkeziydi

Beykoz’da sporun geçmiş ve geleceği Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde masaya yatırıldı.

Beykoz İçesi Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneği (BİSK) tarafından gerçekleştirilen'Beykoz İlçe Sporunun Dünü, Bugünü ve Geleceği' konulu seminer, Beykoz Belediyesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bu alanda yapılan ilk çalışma olması nedeni ile gündeme geleceklerin, geleceğe dönük ne tür mesajların verilebileceği yönünde kamuoyunda merak uyandıran seminer, ilçe spor dünyasından önemli katılımcılara ev sahipliği yaptı.

Beykoz Belediyesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’ndeki seminere, Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı M. Hanefi Dilmaç, OFD Beykoz Şube Başkanı Saniye Efe, Beykoz Kulüpler Birliği Kurucu Başkanı Abdullah Yümsel, A.Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği Kurucu Başkanı Ferda Kazancıbaşı ve mevcut Başkan Mustafa Babuz, Beykozspor Başkanı Zeki Aksu olmak üzere Beykoz’daki kulüplerin başkan, yönetici ve antrenörleri, Beykozspor forması giymiş eski futbolculardan Bocuk Ahmet, Recep Gürbaşak, Kamil Özay, Nuri Kızıltan gibi isimler katıldı.

Seminer’in yöneticisi Dr. Yaşar Kansak olurken, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Mehmet Yorulmazlar ile Beykoz Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Serkan Öçalmaz konuşmacılar olarak düşüncelerini salondakilere aktardı.

BİSK Başkanı Asım Özdemir seminerin açılış konuşmasında, öncelikle konuklara katılımlarından dolayı teşekkür ederken, “Sizlerden gelecek fikir ve düşünceler, yerel yönetimlere ve bizlere spor adına yapılması gerekenleri yapmamıza ışık tutacaktır, yol gösterecektir. Ben tüm kalbimle buna inanıyorum. Bu seminerden spor adına çıkacak olan her sonucun ülkemiz sporuna da katkıları olacağı fikrindeyim. Hatta bir kez daha aday olduğumuz 2020 Olimpiyatları’na da rehber olabilecek sonuçların çıkacağına yürekten inanıyorum. Evet, siz değerli Beykozlu dostlarım bu konuda eksik ve ihtiyaçlarımız çok. Gelin sizlerin sonsuz ve sürekli desteklerinizle sporda gelecek yüz yılımızı birlikte inşa edelim. Şahsım ve Beykoz Kulüpler Birliği adına katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimizi iletmek isterim” dedi.

Seminerde daha sonra Dr. Yaşar Kansak bir konuşmada bulundu. Kendisinin de bakış açısı ile 3 çeşit yaşam biçiminin olmazsa olmaz nitelikte olduğunu söyleyen Kansak, "Sağlık-Eğitim ve de Spor insan hayatı için yaşam süresince dikkate alınması gereken bir yaşam biçimi olmalı. Büyüklerimizin dediği gibi 'sağlam kafa sağlam vücutta' bulunur. Biz bugün bu seminerde sizleri sıkmadan, akademik yönlerine fazla bulaşmadan güzel bir etkinliğe imza atılmasını istiyoruz. İki değerli konuşmacının ortaya koyacakları görüşlere değer veriyorum” diye konuştu.

Seminerde ilk konuşmayı Marmara Üniversitesi BESYO Öğretim Üyeleri'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar gerçekleştirdi. Teknolojik araçlarla desteklenen bir sunumda bulunanMehmet Yorulmazlar, ilk önce Türkiye’de Spor olgusunun dünden bugüne yansımalarını içeren bir aktarımda bulundu.

Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar şunları kaydetti:

"Bugüne gelinceye değin 4 teşkilat yapılanması şeması doğrultusunda spor kulüpleri ve sporcu sayılarının bilgisini vermek istiyorum. Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı Dönemi'nde yani 1923-1936 yılları arasında kulüp sayımız 14 ile başlayıp 173’e çıkmış, aynı dönemde sporcu sayımız ise 827’den 10075’e yükselmiştir. Bir sonraki dönem 1936-38 yılları arasını kapsamakta ki, Türk Spor Kurumu Dönemi adını alır. Bunun ardından 1938-1989 yılları arasında teşkilat yapılanması tamamlanıp Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü dönemi ve ardından da gerçekleşen özerklik ile Gençlik Spor Genel Müdürlüğü adı altında yeni bir dönem başlamış ve gerek spor kulüpleri gerekse de sporcu sayıları konusunda artık gerçekleşmiştir."

'Beykoz, sporun merkeziydi'

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar, bu genel verilerin ardından Beykoz'daki gelişmeleri,Beykoz tarihi hakkında kısa bilgi aktarımı ile anlatmaya başlarken, Beykoz’un aslında Türkiye’de sporun yaygınlaşmasında öncülük ettiğini savundu. Mehmet Yorulmazlar şunları söyledi:

"Osmanlı döneminde başlayan bu merkezi konumu klasik dönemde atıcılık ve avcılık sporunun yaygınlaştığı bir seyir izler. Tanzimat Dönemi ile Beykoz’un bu özelliğinin devam ettiği ve Beykoz Çayırı gibi Sultaniye, Küçüksu ve Çubuklu Çayırları'nda askeri ve sivil okullar, spor cemiyetleri spor gösterilerini yapar, yağlı güreşler düzenlenirdi. Çevrede kurulan lunapark türü eğlence mekanları ile daha da bir cazibe merkezi olurdu. Beykoz’da yapılan ilk sporlara bakıldığında, öncelikle jimnastik ile başlayan süreç ardından futbol, basketbol ve atletizm ile devem etmiş, daha sonraki yıllarda ise su sporlarının önemli yansımaları görülmüştür. Yüzme ve Kürek dallarında ise zirveye çıkmış bir ilçe görünümü hakim olmuştur. Bunların dışında boks ve eskrim sporlarının da yapılmakta olduğu görülmüştür"

'Beykozspor ve Anadoluhisarı'nın tarihteki yeri'

Beykoz’da kurulu bulunan ilk kulüplerin Beykoz Spor Kulübü ile Anadoluhisarı İdmanyurdu Spor Kulüpleri olduğunu da hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar, ardından Beykoz Spor Kulübünün kuruluş yapılanmasını, yani Ahmet Mithat Efendi ve arkadaşları ile başlayan Beykoz İttihat ve Teavün Cemiyeti, 1911 de Beykoz Şark İdmanyurdu, 1921 yılında ise kurulan iki kulübün Beykoz Zindeler İdmanyurdu ve de bundan sonra da Beykoz Spor Kulübü adının alınıp yapılanmanın tamamlandığını söyledi.

Beykoz Spor Kulübü hakkında geçmişten günümüze doğru faaliyet gelişimlerini, başarılarını anlatarak sunumuna devam eden Mehmet Yorulmazlar"Futbol dışında yüzme, yelken, kürek, basketbol, voleybol, boks gibi spor dallarında faaliyetlerde bulunulmuştur. Ardından Anadolu Hisarı İdmanyurdu Spor Kulübünün kuruluş dönemine geçecek olursak, o dönemlerdeki vahim geleceği gören aydın kesimin, spor kulüpleri aracılığı ile halk örgütlenmesine gittiğini ve fikri kapsamda Anadoluhisarı Spor Kulübümüzü kurduklarını görürüz. Göksu Deresi ağzında bulunan ahşap bina kulüp merkezi olurken, semt halkı tarafından da o zamanlarda geniş bir kapsamda kulüp, benimsenmiştir. Özellikle Küçüksu mesire yeri ve bu yerde gerçekleşen sportif etkinlikler semt halkının spora olan ilgisini her geçen gün arttırmıştır. Anadoluhisarı İdmanyurdu Spor Kulübü bu günlere gelinceye değin bünyesinden birçok milli ve başarılı sporcular çıkarmasını bilmiştir" diye konuştu.

'Mehmet Hoca'dan Beykozspor’un geleceğine dair öneriler'

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar konuşmasının son bölümünde ise Beykoz İlçesinde sporun geleceğine ilişkin bazı tespit ve önerilerini aktardı:

- Beykoz da su sporlarına ve diğer branşların yapımına önem verilmelidir

- Beykoz da her branşta üst düzey bir kulüp ve diğer pilot kulüpleri kurma gerekliliği

- Tesisleşme anlamında gerekli yatırımların acil olarak yapılması gerekliliği

- Kulüplerin ayakta kalabilmesi için gelir kaynaklarının oluşturulması

- Marmara Üniversitesi BESYO’dan her alanda katkı istenmesi bunun için bir üst kurul oluşturulması

- Beykoz’un sportif anlamda cazibe merkezi haline getirilebilmesi

- Kitle sporuna önem verilecek çalışmaların yapılması

- Futbol kültürünün tüm Türkiye’ye yayıldığı bir yer olan Beykoz’da bu kültüre sahip çıkılması ve gerekli çalışmaların yapılması

- Fert ve Toplum ilişkilerinin geliştirilebilmesi için rekreasyon amaçlı sportif etkinliklerin bir festival havasında organize edilmesinin çok önemli olduğu göz önüne alınmalıdır.

'Beykoz, branşlaşmada gururumuz'

Beykoz'daki spor olgusunun masaya yatırıldığı seminerde daha sonra eldeki verilerin ortaya konulduğu bölüme geçildi. Bu bölümün konuşmacısı ise Beykoz İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Serkan Öçalmaz idi. Öçalmaz, ellerindeki resmî veriler yardımıyla aktarımda bulunurken, ilçedeki spor alanları, sporcu sayılar, spor kulüplerinin dökümü gibi teknik verileri dile getirdi. Sporun, hayatın 'olmazsa olmaz' kaidelerinden biri olduğunu ileten Öçalmaz, son yıllarda ülkede spor anlayışının değişmeye başladığına dikkat çekti.

Serkan Öçalmaz, Beykoz’un branş çeşitliliği bakımından İstanbul’da okul sporlarında en fazla spor branşında mücadele edilen konumda olduğunu anlatarak, farklı bir gurur, heyecan yaşadıklarını söyledi. Öçalmaz"Futbol ve genç voleybol müsabakaları dikkate alınmadığı zaman bile 3800 genç ve çocuğun okulları adına sportif faaliyetlere katıldığını söyleyebilirim. Kurumumuza bağlı spor tesisleri dışında özel sportif tesisleri ve 2 poligonumuz bulunmakta. Beykoz Belediyesi tarafından Şahinkaya'da yapılacak olan Spor Kompleksi'nin ilçe sporu açısından büyük faydalar sağlayacağını söylemek isterim. İlçe sporunun gelişiminde gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerekse de Beykoz Belediyesinin verdikleri katkıları göz ardı edemeyiz" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Projem İstanbul’ adlı bir çalışmanın gerçekleştirildiğini hatırlatan Öçalmaz, bu kapsamda kentin dört bir yanındaki rekreasyon ve park alanlarına spor yapılabilecek araçların monte edildiğini bu çalışmanın ise genişleyerek devam edeceğini söyledi. İstanbul’un diğer Avrupa kentleriyle kıyaslandığında, kişi başına düşen spor alanları bakımından çok geride olduğunu örneklerle açıklayan Öçalmaz"Spora ayrılan alan, Kanada’da 33 metrekare, Toronto’da 15 metrekare, Hamburg’da 17 metrekare iken İstanbul’da maalesef bu rakam 1 buçuk metrekaredir. Aynı şekilde tesis yönünden de Avrupa ülkelerine göre geride kalınmıştır" dedi.

'Spor, diyabetin ilacıdır'

Seminerin çeşitli ara zamanlarında katılımcılara bazı aktarımlarda bulunan seminer yöneticisi Dr. Yaşar Kansak ise "Maalesef Beykoz mevcut yasalarla sıkıştırılmış durumda. Ortak bir dost meclisinde bir konu gündeme gelmişti: Ahmet Mithat Efendi bir konuşmasında, Beykoz’dan Balıkçı ve sporcu çıkacağını beyan etmiş. İşte biz, sportif açıdan ilçede ne gibi ilerlemeler kaydedebiliriz kaygısıyla bir şeyler yapma gayretindeyiz. Sporun sadece futboldan ibaret olmadığının farkına varılmalı. Daha önce gezdiğim birçok Avrupa Kentinde bisiklet yollarının olduğunu gördüm. Apartmanların önünde park edilmiş yüzlerce bisiklete rastlanılmakta. Bunu Beykoz’da maalesef göremiyoruz. Bakın İnsüline bağlı olmayan diyabetlerde, doktorların önerilerinden birisi spor yapmalarıdır" şeklinde konuştu.

Unutulmaz Kaleci Nihat Akbay: "Atın bizi fabrikadan!"

Seminerin bir diğer bölümünde ise katılımcılardan görüş aktarımları istendi. Söz alan konuşmacılar, geçmiş ve günümüze yönelik yapılan hataları ön plana çıkaran bakış açılarını aktarırlarken, en ilginç konuşmalardan birini Galatasaray ve Beykozspor’un eski Milli Kalecilerinden Nihat Akbay yaptı. Akbay, Beykozspor’un durumuna da atıfta bulunarak, en büyük eksikliğin altyapı ve tesisleşme olduğunu söyledi. Eski Milli Kaleci şunları dile getirdi:

"Ben vakti zamanında bir ortamda Deri Kundura Genel Müdürüne 'Bizi bu tesislerden atın!'dediğimde arkadaşlarım beni kınadı. Şimdilerde gelinen nokta ortada. Ne bir tesis ne de bir sağlam bir altyapısı olmayan bir kulüptür bugün Beykozspor. O günlerde bizi Kundura Fabrikası'ndaki tesislerimizden atsalardı, muhakkak bir tesisleşme düşüncesi akıllara gelirdi.

Ben uzun yılların ardından Beykoz 1908’de göreve davet edildim. 6 ay sonra da bırakıp ayrıldım. Çünkü makamlarda olanlar, çok küçük şeylerin düşüncesinde, insanlar bir yerlere atlayabilmek için kulüp ve benzeri oluşumları bir vitrin olarak kullanma niyetinde. Haliyle geleceğe yönelik de bir düşünceleri, 'acaba ben nasıl katkı sunarım?' diye bir kaygıları maalesef yok. Mesela ben Ortaçeşme Sahası'nı ilk çimlendirdiklerinde gülmüştüm. Politik anlamda günü kurtarmak, hoş görünmek mantığı ile yapıldığını düşünmüştüm"

Etkinlikte diğer söz alan isimlerden Anadoluhisarı İdmanyurdu Spor Kulübü Başkanı Kamil Adnan Güner, mevcut tesislerinin yıkımı ile Marmara Üniversitesi ile yaşadıkları sorunları dile getirip, Akademi Stadı tesislerine alınmadıkları bir dönemde hangi gelecekten bahsedilebileceğini tepkisel bir dille aktardı. Beykoz Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Halk Dansları Eğitmeni Bayram Yıldız ise kendi branşlarının da gündemde olmasını dileyerek, kendisinin de bir okulda eğitici olduğunu söyleyip, okul spor aktivitelerinde aktarılan bazı verilerin yanlışlıklar içerdiğini söyledi.

Beykozspor Tribünlerinden gelen Ali İhsan Kar ise Beykozspor’un geleceğinin ne olacağını bilmediğini, son 4 yılda 3 basamak birden düşülmesinin kendilerine büyük bir acı yaşattığını söyleyip, 'bir an önce Beykozspor için ne yapılacaksa yapılsın!' talebinde bulundu.Yusuf DinçErdem AcarVeysel KüçükMustafa KayaEbru BulgurcuHasan Akçaoğlu da söz alarak düşüncelerini aktardı.

Spor Servisi

Beykoz’da Trajikomik bir öykü
Önceki Beykoz’da Trajikomik bir öykü
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz