Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar

  • 2
  • 17242
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar
Beykoz Belediyesi'nin teknik adamı Mahmut Gülbasar

Beykoz Belediyesi’nin en çok tartışılan isimleri arasında yer aldı. Konumu itibariyle Beykoz’da her zaman gündemde olan mülkiyet sorunuyla ilgili vatandaşlara birebir o muhatap oluyordu.

İnşaat işçiliğinden Başkan Yardımcılığına 

Birçok kesimden eleştiri almasına rağmen Başkan Çelikbilek’in hiçbir zaman vazgeçmediği isimler arasında yer almayı başardı. Önceki dönemde Yapı Kontrol Müdürü olan Mahmut Gülbasar 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nin hemen ardından Beykoz Belediyesi Teknik İşlerden Sorumlu Başkan yardımcılığı koltuğuna oturdu.

Dost Beykoz, bir önceki dönemin en çok konuşulan adamı Gülbasar’ın kapısını çaldı ve sordu:

Mahmut Gülbasar kimdir?

1970 yılında Kars Sarıkamış’ta doğdum. İlkokulu orada okudum. Ortaokula başlayacağımız sırada bölgemizde büyük bir deprem oldu ve okullarımız yıkıldı. Hal böyle olunca Sarıkamış ve çevresindeki öğrencileri alıp Ardahan, Urfa ve Trabzon’a gönderdiler. Bize de Urfa çıktı. Depremin sabah olması bizim için büyük şanstı. Çalışanlar işe gitmişti, öğrenciler okula gitmişti. Sonuçta bir kışı ahşap kulübelerde geçirmek zorunda kaldık. Bize Urfa çıkınca öğrencileri Urfa’da Bölge Öğrenci Yurdu vardı. Oralarda kaldık. Artık Kars’taki yıkılmış yerler onarıldıktan sonra dönüş vakti geldiğinde bizim arkadaşlarımızdan 57 tanesi geri dönmedi. Biz 20 kişi geri dönmüştük. Bu şekilde ortaokul ve liseyi bitirdik.



Ardından üniversite için İstanbul’a geldik. Benim ağabeyim inşaat işleri yapar. O da benim inşaat mühendisi olmamı istiyordu. Bazı şanssızlıklardan dolayı sınava girdiğim ilk sene sınavı kazanamadım. O moral bozukluğuyla da “ben artık okumayacağım” dedim. Ağabeyim de o zaman Haramidere’de büyük bir inşaat kooperatifi vardı orada çalışıyordu. Ben de orada biraz çalıştım. İş hayatının sunduğu imkanlar beni okumaktan yavaş yavaş uzaklaştırmaya başlamıştı. Bir süre sonra da üniversite fikrini çöpe attım. İki yıl çalıştıktan sonra 1991-93 yılları arasında Mardin Nusaybin’de askerliğimi yaptım. 1993 yılında askerliği bitirip tekrar İstanbul’a ağabeyimin yanına döndüm. Bu sefer inşaatta fiilen de çalışmaya başladım. Ama bu sefer baktım ki bu benim yapacağım bir iş değil. Ağabeyimle konuştum. İnşaat işini yapamayacağımı anlattım. O zamanlar dershaneler hızlandırılmış kurslar düzenlerdi. Sınava girdik sonuçlar belli oldu. Urfa Çevre Mühendisliği’ni kazandım. Orada okula başladık dört sene sekiz dönem boyunca her dönem bölümü birincilikle tamamladım. Çevre Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yeniden İstanbul’a geldim. İstanbul’a geldikten sonra belli bir süre bir inşaat firmasında şantiye şefi olarak görev yaptım. 1,5 yıl Eyüp Ticaret Lisesi’nde öğretmenlik yaptım. Metin Torun Bey’i ben o dönemlerde İSKİ’den tanırım. Gidip geldikçe sürekli yapabileceğim kendime göre bir iş olup olmadığını sorardım. Daha sonra kendisi buraya geçtikten sonra bana müracaat yapmamı söyledi. 2004 yılında Beykoz Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’nde Bölge Mühendisi olarak başladım. 4 sene Bölge Mühendisi olarak görev yaptım.

4 sene bölge mühendisi olarak görev yaptınız ve ardından Yapı Kontrol Müdürlüğüne atandınız. Beykoz bildiğiniz üzere sorunları fazla olan bir bölge ve insanların Yapı Kontrol Müdürlüğü’nden çok şikâyetleri vardı. İnsanlar neden Yapı Kontrol Müdürlüğü’nden şikâyet eder?

Ben 2004-2009 yılları arasında Bölge Mühendisi olarak çalışmaya başladıktan sonra buradaki işleyişi öğrendim. Vatandaşın Yapı Kontrol Müdürlerine zaten hep tepkileri vardır. Ama bu tepkiyi gösteren vatandaşlarımız gerçek manada çatısını kapatacak veya güçlendirme yapacak vatandaşımız değildir. Normal vatandaş ile Belediye arasında köprü vazifesi gören vatandaşımızın tepkisi vardır. Niye söylüyorum? Ben buradan yürüyerek Ortaçeşme’deki lokantaya yemek yemeye gidiyorum. Bu zamana kadar hep bu alışkanlığı sürdürmüşümdür ve hiçbir vatandaşta benim karşıma çıkarak “Mahmut Bey benim şu işimi niye yapmadın?” dememiştir. Niye dememiştir? Biz vatandaşa istediği şeyin en fazla ne kadar gerçek olabileceğini anlatıyorduk.

Beykoz’da imarın yasal bir zemini yok!

Bu güne kadar Beykoz imar olarak yasal bir zemine oturmadığından dolayı vatandaşlarımızdan gelen bu yöndeki talepleri yasalara ve mevzuata aykırı işlem yapmadan ancak talep ve ihtiyaçların da asgari müşterekte karşılanabilmesi için gerektiği yerde inisiyatif de kullanarak çözmeye çalıştık. Belediyemizin Yapı Kontrol birimine karşı oluşan önyargıların temel nedeni ise bizim yardımcı olmaya çalıştığımız bu hususları yeterli bulmayan bazı vatandaşlarımızın yasaları ve mevzuatı zorlama yönündeki talep ve baskılarıdır. 

Belirlenen sınırların dışında talep geldiği zaman vatandaş şikayet etmeye başlıyor. Bu sefer işin içine başka insanlar giriyor. Bizim de elimizi kolumuzu bağlayan yasalar ve mevzuatlar var ama bunu anlatamıyoruz.

Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün görevi nedir?

Yapı Kontrol Müdürlüğünün görevi şudur: Beykoz Belediyesi’ne bağlı birimlerden bir inşaat için ruhsat alındığında bu işleyişin belirlenen kurallar çerçevesinde gerçekleşip gerçekleşmediğini takip etmek ve kaçak yapılaşmayı önlemektir. Bunun dışında da belirlenmiş kurallar çerçevesinde izin alınmadan yapılacak inşaat faaliyetlerine müdahale etmektir. Beykoz bu anlamda sıkıntılı bölge konumunda. İnsanların tapusu yok. Yapılaşma yeni yeni başladı. İnsanların sıkıntısı var. 30-40 sene önce bir aile gelmiş iyi kötü bir ev yapmış. Şimdi o ailenin çocuğu evlenme çağına gelmiş. Onun da ev ihtiyacı var. Ama biz vatandaşa “yapamazsın” diyoruz. Çünkü yasalar bağlı kalmak zorundayız. Bizim kasıtlı hiçbir tavrımız olmamıştır. Beykoz’un her karış toprağında her insanıyla görüşmüşüzdür. İnsanların sıkıntılarının bu anlamda farkındayız. Bugüne kadar da hiçbir vatandaşımla kavga dövüş anlamında mahkemelik olmamışımdır.

2B tapularının verilmesi ve ardından imar planlarının oluşturulmasıyla Yapı Kontrol Müdürlüğü asıl görevine başlayabilecek mi?

Elbette. Bizim görevimiz aslında insanları engellemek değil onlar bir şeyler yaparken onları yönlendirmek ve mevzuatın dışına çıkmamalarını denetlemek. Zaten dikkat ederseniz yapılaşmanın sıkıntı olmadığı yerlerde vatandaş Yapı Kontrol Müdürlüğü’nü dahi bilmez. Biz biraz da zabıtanın görevini yaptığımız için Beykozlu vatandaşlarımızın bizlere karşı bir ön yargısı var. Beykoz’u kaçak yapılardan temizlemek, bu yapılaşmalara engel olmak için çabaladık uğraştık. Allah’a hamd olsun belli bir yere de getirdik. Yarın imar planlarımızın da çıkmasıyla bu sorunun tamamen tarih olacağını düşünüyorum. Dediğiniz gibi, bu süreçle birlikte Yapı Kontrol Müdürlüğü normal standart bir müdürlük pozisyonuna girecektir.

Özellikle 5. Dönemde bunu çok yaşadık. Öngörünüm… Beykoz’da öngörünümde olan birçok bölge var ve o dönemlerde zabıta gördüğü yerde anında müdahale ediyordu. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?

Öngörünüm tamamen bizimle alakası olmayan bir mevzuat… İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve zabıtasının müdahil olduğu bir konu. Onlar böyle bir hata gördükleri zaman hemen gelip yıkıyorlar ve belli başlı yerlere de şikayet ederek hukuki süreci başlatıyorlar. Söylemek istediğim Beykoz Belediyesi’nin ve Belediyemize bağlı Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün veya zabıta ekiplerimizin böyle bir şeye karışma durumu yoktur.



İmar planları… İmar planları ne zaman kesinleşecek? Ne zaman onaylanacak?

Beykoz’da bizim imar planlarıyla ilgili çalışan arkadaşlarımız üç etaba ayırmışlar. Birinci etap, geri görünümde kalan yerlerde arkadaşlarımız imar çalışmalarını tamamladılar, Belediye Meclisi’nden onay alındı ve son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunulmuş durumda. Bekliyoruz. İkinci etap, geri görünümde kalan bazı alanlar var. Buralarla ilgili yine ekiplerimiz çalışmalarını tamamladı. Belediye Meclisi’nden onay aldı ardından Çevre Müdürlüğü’ne gönderildi. Oradaki işlemlerin ardından onaylanacak akabinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Üçüncü etap ise Çavuşbaşı ve diğer köylerimiz. Buralarla ilgili çalışmaları Beykoz Belediyemiz ve İmar Müdürlüğümüz sürdürüyor. Henüz planlar tamamlanmış değil.

Yücel Çelikbilek ile birlikte çalışmak sizin için nasıl bir duygu? Belediye Başkan Yardımcısı oldunuz sizin için sürpriz oldu mu? Beklediğiniz bir şey miydi?

Yücel Çelikbilek ile çalışmak çok kolay. Çünkü rahatlıkla gidip her şeyi kendisine ifade edebiliyorsunuz. Bir de her an görebiliyorsunuz. Gün içinde karşılaştığımız sıkıntıları akşam kendisine sorma imkanı buluyoruz. Çünkü biliyoruz ki akşam Yücel Çelikbilek ofisinde çalışıyordur. Bütün hoş görüsüyle bizi kabul eder. Yücel Bey’i diğer Belediye Başkanlarıyla karıştırmamak lazım. Kendisinde bir Belediye Başkanı edasından çok Beykoz’a hizmet etmek için burada olan bir ağabey yapısı var. Yücel Bey, Belediye Başkanlığı’nın yanında Beykoz’a olan sevgisini halkımızın üzerine serpiştirmeye devam ediyor. Bu dönemde de kendileri tarafından bize başkan yardımcılığı verildi. Bizden adından anlaşıldığı gibi kendisine yardımcı olmak yükünü biraz olsun hafifletmek için buradayız. O bizim önümüzü açıyor biz de onun yapmak istediklerini daha hızlı ve daha gelişmiş bir şekilde yapmaya gayret ediyoruz.

Size bağlı üç tane müdürlük var. Fen İşleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü… Bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz? Şikâyetler ne durumda?

Beykoz’un son dönemlerde yapmış olduğumuz kanalizasyon çalışmalarıyla alt yapı sorunu kalmadı diyebiliriz. En son gerçekleştirdiğimiz halk günümüzde yaklaşık 40 kişi gelmiştir bana ama Fen İşleri’nden bir tane şikâyet gelmedi. Sıkıntılı olan yerlerde de dere ıslah çalışmalarımız büyük oranda yapıldı ve tamamlanmak üzere. Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla birlikte bizim henüz ıslah çalışmalarını yapmadığımız derelerin çalışmaları da tamamlanacak. Köylerde olan derelerimiz var. Onların da bir kısmının çalışmaları tamamlandı. Onların tamam olmasıyla Beykoz’da dere sorunu bitmiş olacak.

Kavacık ve Çubuklu’da rahat çalışıyoruz

İlçemizde yapılaşma, yol yapımı imar planlarına göre olmadığı için başta kanalizasyon olmak üzere alt yapı çalışmalarını her yere yapamıyoruz. Mesela Kavacık ve Çubuklu’da çok rahat çalışıyoruz. Neden? Çünkü oralarda yollar belli, kaldırımlar bellidir. Ama bugün bu çalışmayı Gümüşsuyu’nda Tokatköy’de yapamıyorsunuz. Bunların yanı sıra sokaklarımız çok dar. Siz iki tane kaldırımı karşılıklı yaptığınız zaman bu sefer iki tane araba yan yana geçemiyor Bunların da imar planlarının gelmesiyle birlikte çözüleceğini umuyoruz. Planlarla birlikte zaten çehre tamamen değişecek. Beş seneden daha kısa bir süre içerisinde Beykoz’da bu çalışmaları tamamlayıp vatandaşımıza rahat bir nefes aldırmak istiyoruz. Zaten birinci etap planların çıkmasıyla Yenimahalle’de, Soğuksu’da ve İncirköy’ün üst kısımlarında, Rüzgarlıbahçe’de bu şantiyeler başlayacak. Planlarla birlikte de biz daha kesin ve sağlıklı çalışmalar yapacağız.

Yeni parklar Beykoz’a nefes aldırdı

Park Bahçelerle ilgili Yenimahalle Baruthane Parkı’nı mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Kanlıca’da Şehit Furkan Doğan Parkı’nı açtık. Orhan Veli Parkı’nı da görmenizi çok isterim mahalle halkına adeta nefes aldırdı. Çubuklu ve Anadolu Kavağı meydan düzenlemesi çalışmalarını da programa aldık.  Ayrıca bu sene bütün parklarımızı genel bir bakıma aldık. Park Bahçelerle ilgili yeni projelerimiz de var. Ormandan kiraladığımız mesire alanlarımız var. Alibahadır, Kaynarca, Cumhuriyetköy, Riva ve Karlıtepe başta olmak üzere birçok mahallemizde mesire alanları yapıyoruz. Alibahadır’ın devri yapıldı, diğerleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bir taraftan da projelendirme çalışmalarımız devam ediyor.

Diğer taraftan organik meyvecilikle ilgili çalışmalarımız var. Özellikle eskiden beri Beykoz’da yetişen meyveleri Paşmandıra ve Değirmendere’de oluşturacağımız meyve bahçelerinde yetiştirmek için bir çalışma başlattık.

Köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle sizin de hizmet edeceğiniz alan arttı. Artık 312 km²’ye hizmet edeceksiniz. Bu yapılacak olan hizmetlerle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nden, İller Bankası’ndan size ekip, ekipman, makine takviyesi yapılacak mı?

Bu tamamen bütçenin kullanılması ve kadromuzun genişlemesiyle alakalı bir durum. Dediğiniz gibi hizmet edilecek alan ve nüfus büyüdü. Bu durumda da gerekli yerler bize takviye sağlayacaktır diye düşünüyorum. Zamanla belli bir sisteme oturacaktır. Bizim eksiğimizin sadece çalışan konusunda olacağını düşünüyorum. Park ve Bahçeler ile ilgili yeni projelerimiz var. Ormandan kiraladığımız mesire alanları var. Alibahadır, Kaynarca, Cumhuriyetköy, Poyrazköy ve Riva’da yeni çalışmalar başlatacağız.

Sayın Başkanımızın başlattığı çok önemli projeler var. Turizm, Eğitim ve Spor alanlarında yapılan bu projelerin birer birer hayata geçmesiyle Beykoz Türkiye’nin hatta dünyanın sayılı bölgelerinden biri olacak.

Beykoz Yerel Basını?

Beykoz gündemini 10 yıldır Dost Beykoz’dan takip ediyoruz. Ortada çok ciddi bir emek ve sonucunda yerel gazete standartlarının çok üzerinde, son derece kaliteli bir ürün var. Ben tüm ekibe sizin nezdinizde teşekkür ediyorum.

Son olarak Beykozlulara ne söylemek istersiniz?

Biz Beykozlu kardeşlerimizi seviyoruz ve onların daha güzel, daha müreffeh bir Beykoz’da yaşaması için çalışıyoruz. Başta Sayın Belediye Başkanımız Yücel Çelikbilek olmak üzere bu ekibe güvensinler. Şöyle geçmişe dönüp bir baktığımızda bundan 10 yıl önce hayal dahi edemeyeceğimiz işler Sayın Başkanımızın üstün gayretiyle başarıldı. İnşallah yakın gelecekte Beykoz çok daha iyi hizmetlere kavuşacaktır.

Dost Beykoz / Sinan Kavrak

Beykoz hentbolda dört dörtlük
Önceki Beykoz hentbolda dört dörtlük
İdarecilerin görev ve sorumluluğu
Sonraki İdarecilerin görev ve sorumluluğu