Salih ŞİŞMAN
  • 13/04/2016 Son günceleme: 13/04/2016 10:43
  • 8.029

Bu seferki yazımı vatandaşlarımızın gündelik hayatlarında büyük kolaylıklar sağlayan fakat fazla bilinmeyen bir uygulama olan E-Belediyecilik hizmetlerinin incelenmesine ayırdım.  Bunun içinde referans olarak yaşadığımız ilçe olan Beykoz Belediyesi’ni aldım. Yazımız boyunca Beykoz Belediyesi E-Belediyecilik sistemini incelemeye ve aynı zamanda eksikliklerini belirtmeye çalışacağım.

Öncelikle E-Belediyecilik kavramından fazla detaya girmeden az da olsa bahsetmenin faydalı olacağı kanısındayım.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların iş ve sosyal yaşamlarında yaşanan değişimlere devletler de kayıtsız kalamamışlar ve hem kendi iç işleyişlerinde hem de vatandaşların sorunlarına veya isteklerine daha hızlı ve daha ekonomik olarak çözümler sunabilmek için çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalar neticesinde herkesin en azından kulak aşinası olduğu E-Devlet yapılanması ortaya çıkmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi vatandaşlarla olan ilişkilerde en yakın kamu kurumları olan yerel yönetimlerde bu çalışmaların içinde olmuşlardır. Vatandaşlar ve belediyeler arasında çok fazla etkileşim olması günümüzde geleneksel işleyişin verimsiz kalmasına ve sorun yumağı haline gelmesine sebep olmuştur. İnternet ve bilişim dünyasında ki gelişmeler neticesinde belediyelerde vatandaşlarla olan ilişkilerinde verimli bir yöntem olan E-Belediyecilik sistemlerine doğru geçiş yapmışlardır.

E-Belediyecilik kavramına belediyelerin dışarıya açılan kapıları olan web sitelerinden, beyaz masa uygulamalarına, sosyal medya uygulamalarından, mobil uygulamalara kadar geniş bir yelpaze de bakabiliriz.

Bu ön bilgi sonrasında asıl konumuz olan Beykoz Belediyesi E-Belediyecilik hizmetlerini incelemeye, vatandaşlara sağladığı kolaylıklara ve eksikliklerine bakabiliriz.

* Beykoz Belediyesi Web Sitesi

Beykoz Belediyesi Web sitesi yeni tasarımına Eylül 2015 tarihi itibariyle kavuştu. Bundan önceki web sayfası görsel yoğunluklu bir tasarıma sahipti. Görsel olarak güzel fakat bilgiye ve menülere ulaşım konusunda çok fazla eksiklikleri bulunmaktaydı. Yeni tasarımda bu sorunların çoğu düzeltilmiş. E-Belediyeciliğin en önemli argümanlarından biri olan web sitesine yeni akıllı menüler eklenebilir ve sık güncellemelerle diri tutulabilir.

* Online İşlemler Menüsü

Beykoz Belediyesi web sitesinin üst sağ bandındaki ‘E-Belediye’ linki tıklandığında çıkan bu menüyle tahsilatlar yapılabildiği gibi belediye sınırları içindeki inşaat, çevre temizlik, beyan bilgileri gibi menülere de ulaşabilmekteyiz. E-belediyeciliğin atalarından sayılan bu uygulama ile belediyeye uğramadan bir çok işimizi halletme imkanımız bulunmaktadır. Örneğin, emlak vergisi dönemlerinde bu uygulamanın kullanılması vatandaşlar için hem zaman hem de ekonomik olarak getirisi olacaktır. Bu uygulamayı vatandaşlara teşvik etmesi belediyenin de menfaatine olacaktır. Uygulamanın verimli kullanılmasıyla hem daha fazla kişiye ulaşılacak, hem de iş gücü ve zamandan kar edilecektir. Ayrıca, belediye tarafından yapılacak bir teşvik ile vatandaşların online ödeme sistemlerine olan güvensizlikleri de kırılabilecektir.

* Beykoz Belediyesi Mobil Uygulamaları

Beykoz Belediyesi tarafından akıllı telefonlar için tasarlanmış bu uygulama içerisinde vatandaşların işlerine yarayacak birçok menü bulunmasına rağmen linklerin bazısının çalışmadığı, içeriklerinin sığ ve eski bilgiler olduğu görülmektedir. Ayrıca uygulama ile ilgili herhangi tanıtıcı reklam yapılmadığı da görülmektedir.

* Sosyal Medya Entegrasyonu

Günümüz E-Belediyeciliğinin en önemli araçlarından olan sosyal medya kullanımının Beykoz Belediyesi tarafından verimli kullanılmadığı görülmektedir. Beykoz Belediyesi tarafından hali hazırda açılan sosyal medya sayfalarına bakıldığında 250 bin civarı nüfusu olan Beykoz ilçesinin Facebook belediye sayfası takipçisi 7400 kişi civarıdır. Bu vatandaşlara ulaşım konusunda çok cüzi bir rakamdır.

Ayrıca sayfa içeriklerine bakıldığında sadece tek taraflı iletişim yapıldığı da görülecektir. Sayfalarda sadece belediye çalışmalarıyla ilgili paylaşımlar yapılmaktadır.

Bazı belediyelerin tamamen kapattığı ‘değerlendirme menüsünü’ Beykoz Belediyesi açık tutmaktadır. Bu şeffaf belediyeciliğe giden yolda güzel bir uygulamadır. Fakat aynı menüye vatandaşlar tarafından yazılan hiçbir yazıya itibar edilmediği görülmektedir. Vatandaşların bazıları belediyenin görev alanına dahi girmeyen sorunlar için yazarken, bir diğer kısmı da etik dışı galiz kelimeler kullanabilmektedir. Geçmiş yıllarda yaptığım akademik bir çalışma sonrasında da bu sorunu belediyeye iletmeme rağmen bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle halen hiçbir şeyin değişmediğini görüyorum.

Ayrıca, Twitter hesabının da yine tek yönlü haberleşme için kullanıldığı görülmektedir.

Halbuki, Facebook veya Twitter üzerinden alınan şikayetler örneğin beyaz masa birimine aktarılabilirdi. Bu hem belediyenin vatandaşlar gözünde itibarını arttıracak hem de vatandaşların sorunlarına daha hızlı müdahale etme imkanı sağlayacaktı.

Hali hazırda Beykoz Belediyesi Facebook sayfasında, belediyenin web sitesinden yönlendirilmiş ve vatandaşların dilek ve sıkıntılarını bildirebilecekleri bir form var. Kullanıcıların alışkanlıkları dikkate alındığında ve kimsenin hayati bir sorunu olmadıkça bu formları doldurmaya uğraşmadığı da bir gerçektir. Haliyle sosyal medya belediye ve vatandaş arasında çok yakın ilişki kurulmasına vesile olmaktadır.

Bu ve bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Beykoz Belediyesinin sosyal medya alanına ihtimam göstermesi elzemdir.

* Diğer Uygulamalar

Yukarıda belirttiğim uygulamalar dışında Beykoz Belediyesi web sitesi incelendiğinde,  geçmiş programların arşivi ve bazı belediye birimlerinin canlı yayın ihtiyacı için kurulmuş Beykoz WEB TV, Beykoz ilçesi sanal tur için 360 BEYKOZ, kent otomasyon sistemi BEYKOS, güncel harita bilgileri ve imar bilgileri için KENT REHBERİ ve dizi ve sinema rotaları ile ilgili HOLLYKOZ isimli uygulamaları bulunmaktadır.

Bu uygulamalar içerisinde bulunan HOLLYKOZ programı, Nisan ayı içinde yapılan ve TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından organize edilen 13. eTürkiye ödüllerinde 5 belediye uygulamasının yarıştığı orta ölçekli belediyeler sınıfında finale kalmıştır. Her ne kadar bu yarışmada ödülü başka bir belediye uygulaması kazanmış olsa bile Beykoz Belediyesi’nin bir çalışmasının bu tarz bir başarı sağlaması takdire şayandır.

HOLLYKOZ-Sağım Solum Dizi uygulamasının Beykoz turizmine katkı yapması muhtemeldir. Fakat unutulmamalıdır ki insan alışkanlıkları göz önüne alındığında dizilerin nerede çekildiği vs. gibi bilgilerin verildiği bu tarz uygulamaların kullanıcıları sınırlı olacaktır. Beykoz Belediyesi, bu uygulamaların yanında diğer belediyelerin hizmetlerini de araştırıp daha fazla vatandaşa ulaşacak uygulama ve programlar yapmasının da iyi olacağı kanısındayım.

Yazımı, Henden H. B. ve Henden R.’den bir alıntıyla bitirmek istiyorum. Bu yazı bile aslında E-Belediyeciliğin gelişmesi açısından tek başına olmasa da yeterli bir sözdür.

‘E-Belediyecilik, sadece internet sayfası açmak değildir. Yönetimsel, toplumsal ve bilgilendirme amaçlı tüm süreçlerin zaman ve mekan kısıtlaması olmadan, hızlı ve etkin bir biçimde elektronik ortamda gerçekleşebilmesi demektir.’ (1)

  1. Henden H. B. ve Henden R. (2005), “Yerel Yönetimlerin Hizmet Sunumundaki Değisim ve e-Belediyecilik”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 52-66
Yazarın Yazıları