Prof. Dr. Faruk ŞEN
  • 01/01/1970 Son günceleme: 02/03/2014 23:11
  • 8.628

İstanbul 14,6 milyonluk nüfusuyla geçtiğimiz yıl ilk defa 10 milyon 300 bin yabancı turisti kentimize çekti. Böylece İstanbul, dünyadaki turizm merkezleri arasında yedinci sıraya girdi. Bu yaban atılacak bir gelişme değil.

Sekiz yıl evvel 1 buçuk milyon turistin güç geldiği İstanbul’da, bu gelişme hepimizi sevindiriyor. Kentimize gelen turist üst düzey, iyi para harcayan ve her ne kadar 3,7 günortalamasıyla kısa süre kalsa da iyi otellerde gününü geçiren, iyi restoranlarda yemek yiyen bir kitle. Şimdi gelelim madalyanın diğer yüzüne: Bu gelişmeden acaba İstanbul’un Anadolu Yakası yeteri kadar pay alıyor mu?

Son zamanlarda bana bir Anadolu yakası milliyetçiliği sardı. İstatistiklere göre 2013’teİstanbul’a gelen turistlerin yüzde 19 Sabiha Gökçen üzerinden kente giriş yapmış fakatİstanbul’un Anadolu Yakası’nda kalanların oranı yüzde 15‘i bile bulmuyor. Bu ne demektir? İstanbul’a Sabiha Gökçen Havaalanı üzerinden gelen turist, hemen Avrupa Yakası’na gidiyor; parasına göre ya Taksim civarındaki 5 yıldızlı otellerde ya Aksaray,Beyazıt gibi daha ucuz otellerde kalıyor, demektir. Niye Anadolu Yakası’ndaki otel sayısının artmasına rağmen böyle bir akış bize olmuyor?

İstanbul İl Turizm Müdürü ve İstanbul Turizm ve Kültür Müdürü ila yardımcılarına geçenlerde bu konuda neler yaptıklarını sordum, hiç doğru dürüst bir cevap alamadım...İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki turist gecelemelerini bile otellerden alıp değerlendirememişler. Bunun değişmesi lazım. Artık İstanbul’un turist sayısı arttıkça -ki TAVAK Vakfı bu yıl bunun yüzde 20 oranında artması için Almanya, Avusturya, Hollanda ve İsviçre’ye yönelik bir faaliyet içerisine giriyor- yakın gelecekte turizme yönelik faaliyetler de ivme kazanabilir. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda ortaya çıkarılacak olayların başında tarihi yerler, oteller, restoranlar ve alışveriş merkezleri geliyor.

Son zamanlarda özellikle Arap turistlerin, Yunan turistlerin Türkiye’ye gelip İstanbul’dakiAVM’leri ihya etiklerini biliyoruz. Niye İstanbul’un Kadıköy ÇarşısıViaport gibi alışveriş merkezleri, turistlere daha cazip bir şekilde sunulmasın? Bir adım daha ileri gidelim; otellerimiz niye Avrupa Yakası’ndan daha kaliteli olmasına rağmen niye iyi, ciddi bir şekilde tanıtılmasın? İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Anadolu Kavağı’ndan Kartal’a kadar dört dörtlük restoranlarımız var. Beykoz Çubuklu’daki Peyzaj Restoran’a niye Yunanlıturistler gelip CumaCumartesi günü Sibel Mirkelam ile eğlenmesinler? Lacivert’te balıklarını yiyip, içkilerini içmesinler? Beylerbeyi İskele ya da Üsküdar’daki klasik Türkmutfakları niye Avrupalılara sunulmasın?

Beykoz, bu konuda ciddi bir atak yapabilir… Beykoz ve çevresinde her tür olanak var otellerine baktığımız zaman Kavacık’ta LimakKanlıca’da Ajia yanı başındaCumhuriyetköyRiva ve Polonez’de dört dörtlük geceleme tesisleri var. Ayrıca her zaman dediğim gibi Kanlıca’daki Mimar Sinan’ın yaptırdığı Cami’den tutun, Yoroş KalesiHz Yuşa Tepesi gibi Anadolu Hisar Kalesi var. Buradaki saymaya unuttuğumuz daha birçok tarihi eserimiz yer almakta… Bütün bu gelişmeleri ortaya çıkarmak için Anadolu Yakası’ndaki belediyelerin ciddi bir iş birliği yapmaları lazım. Bu konuda en iyi atılımı Beykoz Belediyesi yapıyor. Büyük bir olasılıkla İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan bu konuda bir proje alacak, böylece bu bölgenin önü açılabilir.

Anadolu Yakası kongre turizm yanında tıp seminerlerine yurtdışından gelen ve burada iyileşme isteğinde bulunan psikolojik hastalara da yeni yerler sunabilir. Ayrıca orta vadede yapılacak Beykoz’un tepelerinin veya Kartal’daki Yakacık eski Sanatoryum’un ‘yaşlılar yurdu’ haline gelmesi sağlanabilir. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda başarılı belediye başkanlarımız var. Yenileri de gelecek bu yenilerin de atılımlarıyla da Boğaz’ın Anadolu Yakası’nı uçurmanın vakti gelmiş bulunuyor.

Bu konuda hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. 2014’te İstanbul’a gelen turist sayısı 12 buçuk milyona yaklaşacak. Bunun en azından yüzde 25’ini Boğaz’ın Anadolu Yakası’nda misafir etmeliyiz.

Yazarın Yazıları