Anadoluhisarı'nda speleolojik hareketler!

  • 0
  • 8657
Anadoluhisarı'nda speleolojik hareketler!
Anadoluhisarı'nda speleolojik hareketler!
Anadoluhisarı'nda speleolojik hareketler!
Anadoluhisarı'nda speleolojik hareketler!

Anadolu Speleoloji (Mağara Bilim) Grubu, 14 Nisan 2008 tarihinde, birçok eski mağaracının katılımı ile kuruldu.

Dost Beykoz olarak acaba bu isimler kim? Amaçları ne? Deprem eğitimi mi için gelmişlerdi? Sorularının cevabın aramak için görüşme yaptık. Ender Usluoğlu, İlker Gürbüz ve Gülhun Gürbüz'den oluşan Grubun Mağara Bilimi ile uğraşan gönüllü bir grup olduğunu anladık. Marmara Üniversitesi Spor Akademisi Tesislerinde kendilerine uygun bir alan bulunca birkaç aydır çalışmaktalar. Ve kendilerinin bu uğraşına katılacak herkese de kapıların açık olduklarını söylemekteler.

Speleoloji yani Mağara Bilimi Grubu’nun kuruluş amaçları ne idi? Ne tür faaliyetlere imza atmışlardı. Verdikleri bilgiler üzerine grubun resmi sitesinde etraflıca bir inceleme yaptık, işte mağarabilimcilerin faaliyetleri...

Anadolu Speleoloji (Mağara Bilim) Grubu, 14 Nisan 2008 tarihinde, birçok eski mağaracının katılımı ile kuruldu. Yaklaşık 3 yıl sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerine devam eden grubumuz, 15 Nisan 2011 tarihinde 174/189 kütük sıra numarası ile dernekleşmiştir. Başta BM destekli “Küre Milli Parkı Projesi” ve “Topkapı Sarayı Projesi” gibi birçok başarılı projeye imza atmıştır. Çalışmalarımızı yalnızca sportif anlamda mağaralara girip anılarımızla dönmek yerine; yeni mağaraların keşfi, haritalanması, ekosistem araştırmaları gibi konularla devam ettiriyoruz. Çalışmalarımızda kapalı bir grup olarak hareket etmek yerine, mağara kulüplerinin yanı sıra birçok Doğa Sporu ve ilgili kuruluşlarla da işbirliği yapan bir grubuz.

ASPEG bölgesel mağara çalışmaları sırasında bölgenin mülki idaresi ile de yakın çalışmalar sergileyerek yerel halkı bilinçlendirmek adına mağaraları ve çevreyi koruma konulu seminerler de düzenlemektedir. Çalışmalarımızı kısaca özetledikten sonra, ASPEG'in kurulmasının arkasında yatan en büyük nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

Türkiye'de araştırılmayı bekleyen bir sürü mağara vardır. Bizde grup olarak hem sportif hem de bilimsel olarak bu mağaraları araştırmak istiyoruz. Mağaracılığın Türkiye nüfusuna göre çok kısıtlı insan sayısı ile yapılmasıdır. Türkiye'de 9 üniversite kulübü, 6 dernek, 4 adet dolaylı dolaysız gruplar tarafından mağaracılık faaliyetleri yapılmaktadır. Bütün bu grupların toplamında en fazla aktif biçimde mağaracılık yapan insan sayısı 300'ü geçmez. Nüfusu Türkiye’ye göre çok daha az olan Bulgaristan’da dahi 8-9.000 kişinin mağaracılık yaptığı düşünüldüğünde durum gerçekten trajikomiktir. Bu bağlamda ASPEG'in amaçlarından biri de mağaracılığı daha büyük insan kitlelerine yaymak ve farkındalık yaratmaktır.

Türkiye'de mağaracılığı modern anlamda ve sistematik araştırmalar olarak başlatan Temuçin Aygen'dir. Kendisi yurt dışında jeoloji eğitimi gördüğü ve batı'da etkisinde kaldığı yazılı kültürü, Türkiye'de de devam ettirmiştir. Kendisi kitaplar dahil olmak üzere birçok yayını bizlere miras bırakmıştır. Fakat kendisinden sonra bu tarz yayınlar maalesef azalmıştır. Onu takip eden bizler, küçük bir ekip olmamıza rağmen yaptığımız araştırmaları raporlayarak, haritalar, bültenle, dergiler ve amatörce de olsa belgesellerle birikimlerimizi tüm mağaracılar ve doğaseverlerle paylaşmaya inanan bir grubuz.

Grup Marmara Üniversitesinde yeni kurulan Mağara Bilimi Kulübü ile çalışmalarına yeni katılımların olmasını beklemekte. Arif Engin Gürses Hocaya da katkı ve desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletmekteler. Bu grubu çalışmalarını hafta sonlarında Anadoluhisarı Spor Akademisi Stadında takip edebilirsiniz.

Haber Merkezi

Amatörler gecikmeli kupalarına kavuştu
Önceki Amatörler gecikmeli kupalarına kavuştu
Çubuklu U13 Beykoz’da coştu: 9-0
Sonraki Çubuklu U13 Beykoz’da coştu: 9-0
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz