A. Raif Öztürk’ün Çanakkale izlenimleri

  • 0
  • 14042
A. Raif Öztürk’ün Çanakkale izlenimleri
A. Raif Öztürk’ün Çanakkale izlenimleri
A. Raif Öztürk’ün Çanakkale izlenimleri
A. Raif Öztürk’ün Çanakkale izlenimleri
A. Raif Öztürk’ün Çanakkale izlenimleri
A. Raif Öztürk’ün Çanakkale izlenimleri
A. Raif Öztürk’ün Çanakkale izlenimleri

Bu sene 15 000 kişinin götürülmesi hedeflenen Çanakkale Şehitlerini ziyaret konvoyuna, 02-03 Mayıs 2011 günleri ben de katıldım.

Her Türk vatandaşının mutlaka gidip gezmesi, bu güzel vatanımızın hangi şartlarda yedi düvel düşmandan korunduğunu yerinde görmesi ve mutlaka ibret alarak yâd etmesi gereken bir beldemizdir Çanakkale…

  • Japon’ların Nagazaki’si onlara ne kadar önemli ise bizim için de Çanakkale o kadar önemlidir. Hatta çok daha önemlidir.

Ne hazindir ki, Japonların Nagazaki’lerine gösterdiği hassasiyeti biz Çanakkale’mize, hak ettiği kadar ve gerektiği kadar gösteremiyoruz.

Resmi kılavuzlarımızın ifadelerine göre, bir asra yakın bir zaman ihmal edilmiş olan bu bölgemize, son yıllarda değer verilmeye başlanmış.

Bu konuyu; araştırmacılığım gereği, artılarıyla ve eksileriyle sizlerle paylaşmaya çalışacağım. 2-3 Senede bir, bu güne dek 7-8 defa ziyaret ettiğim Çanakkale şehitliklerinin dününü ve bu gününü veya diğer turlarla mukayesesini de yapmaya çalışacağım.

  • Öncelikle; bu fırsatı bizlere bahşeden Beykoz Belediye başkanlığımıza, belediyemizin Kültür ve Sosyal İşl. Müdürlüğüne, semtimiz organizatörü olan Anadoluhisarı, Göksu Mah. Kalkınma ve Dayanışma Dern. Başkanı Gül Bağdatlı’ya ve emeği geçen herkese şükranlarımızı arz ederiz.
  • Bu tür hizmetlerin, daha da geliştirilerek devamını dileriz…

Gezimize Beykoz’dan üç otobüs ile katıldık.

Gecenin bir bölümünde bizleri uğurlamaya gelen, her otobüse tek-tek binerek bizlere “hayırlı yolculuklar” dileyen Metin Torun başkana da bu hassasiyetinden dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz.

Gezimiz, yüce Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki çok güzel ve verimli geçti.

İlgi ve alakanın yoğunluğu nedeniyle, üç otobüse sığamadık.

5-6 Kişinin bir sonraki geziye tehir edilmesi konusundaki ikna çalışmaları, başlangıçta burukluğa sebep olduysa da tatlıya bağlanarak, yola çıkabildik.

Fedakârlık göstererek bir sonraki geziye kalan o 6 kişiyi de tebrik ediyorum.

Çanakkale’de bize tahsis edilen kılavuzumuz, Em. Öğretmen Satılmış Şimşek hocamız, 20 yıllık tecrübesini bizlere aktardıkça, çok duygulu anlar yaşadık. Bir çok mucizevi olayları dinlerken, hayretlerimizi ve şaşkınlıklarımızı gizleyemedik. Bizlere; çok güzel, verimli ve unutamayacağımız bir ziyaret yaptırdı. Kendisine de teşekkürler ediyoruz…

Bu gezinin artılarını anlatabilmek için, doğrusu bir kitap yazmak gerekir. Hangi birini anlatabiliriz ki? Tadımlık birkaç anekdot ile iktifa ederek, uzun-uzun anlatmak yerine, gidip bizzat görerek yaşamanızı tavsiye ediyoruz.

Ancak; daha mükemmel bir Çanakkale ve gezi programlarına kavuşulması adına, tespit ettiğimiz birkaç eksiyi veya eksikliği ifade etmek istiyorum.

  1. Önceki gezilerimizde unutamadığımız, her otobüsümüze tahsis edilen güzel sesli hocalarımızın okuduğu Kur’ânlar, ilâhiler, konuşmalar, fıkralar, kasideler ve kahramanlık marşlarının, bu gezimizde eksikliğini hissettik. Az bir gayretle organize edilebilirdi…
  2. Önceki gezilerimizde olmayan, ziyaretçileri sıcak bir şekilde karşılayan, yorgunluğumuzu unutturan, ön ve temel bilgiler vererek altyapı oluşturan, ANA TANITIM MERKEZİ adında, güzel bir tesis inşa edilmiş Eceabat’a... Yemek-içmek, hediyelik eşyalar, kapalı-açık sergi alanları, çok geniş otoparklar, konferans, gösteri ve toplantı salonlar kafeterya, kütüphane vs. sosyal ihtiyaç adına her şey düşünülerek, bir enformasyon merkezi kurulmuş. Her güzelin bir kusuru misali, bu güzelliklere yakışmayan bir eksikliği de ilgililere duyurmak istiyorum.
    • Böylesine güzel bir tesisin maalesef bir camii bile yok...

Oysa bu şehitlikleri ziyaret edenlerin % 70-80’i namaz kılıyor. WC girişinin yanında (!) 25-30 kişilik bir “merdiven altının”, “mescid” olarak tahsisi, bu tesise hiç yakışmamış. Bu manzaradan utandık. Sadece bu tesisin duvarlarına reklamlarını asan belediyeler bile aralarında dayanışma yapsalar, buraya yakışır güzel bir cami yapabilirlerdi. Niçin ihmal edildiğine hiçbir anlam veremedik.

En kısa zamanda bu önemli konunun ele alınmasını ve halledilmesini diliyoruz…

  1. Mecidiye Şehitliği ile iç-içe inşa edilen ve yazlık olarak kullanılan BEYAZ EVLER SİTESİ de, böylesine anlamlı olan Çanakkale şehitliğine hiç yakışmamış. O bölgeye gelindiğinde, neredeyse tüm ziyaretçiler bu kötü manzaradan rahatsız oluyorlar. Üç kuruşluk menfaat için, kel alâka bir yapıya izin verilmesini kınıyorlar. İstimlâk edilerek mutlaka yıkılmalı ve bu bölgeye uygun hâle getirilmelidir...
  2. Daha önce toz-toprak veya çamurlarla boğuştuğumuz o yollar, çok-çok güzel asfalt yollara dönüştürülmüş. Daha önce gelenler bu gelişmelere vesile olanlara çok hayır dualar ettiler. Ancak bazı eksikler, yine de göze çarpıyor. Denetim eksikliği nedeniyle, o güzelim yolların bitimleri, birkaç metre eksik bırakılmış. Yolu sağlamlaştırmak için altına döşenen hasır demirlerinin 15-20 cm. uçları açık bırakılmış. Ziyaretçiler için tehlike arz ediyor. Rehberlerin, “..aman, şuralara dikkat edin!” ikazları olmasa, kazalar kaçınılmazdır. İlgililere arz ederiz…
  3. Bir de Rehberimizin özel iki istirhamı var. Birisi; yağışlı havalarda sıkıntı çekilen birkaç küçük alan kalmış. Onların da ele alınması. Bir de; “Seyit onbaşının belinde taşıdığı figürler doğru da, o koca mermiyi kucağında taşıdığını gösteren bir figür yanlış” diyor araştırmacı rehberimiz. Tarihi kaynaklara ters düştüğünü ve o figürün kaldırılması gerektiğini söylüyor. Benden hatırlatması…

Netice itibarı ile son on sene içinde Çanakkale şehitliğinde çok güzel gelişmeler olduğu, çok büyük yatırımlar ve masraflar yapıldığı, çok büyük mesafeler alındığı ap-aşikâr ortadadır. Emeği geçenlere minnettar olmamak mümkün değil.

Yüce Rabbimiz hepsinden razı olsun.

Ancak, mükemmele bu kadar yaklaşılmışken, bizim tespit ettiğimiz bu birkaç hususun, mükemmele gölge düşürmesine engel olunmasını arzu ediyoruz.

  • Çünkü o kahraman şehitlerimizin torunları olan halkımız, en mükemmele lâyıktır…
  • “Beykoz’dan 15 000 ziyaret” kampanyasını tertip edenleri, ayrı-ayrı tebrik ediyor, bu güzel fırsatın en güzel bir şekilde değerlendirilmesini de tüm hemşehrilerime tavsiye ediyorum…

A. Raif Öztürk-Dost Beykoz

Beykoz, 2-B arazisi zengini
Önceki Beykoz, 2-B arazisi zengini
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret