"Paşabahçe Vapuru’nun batırılması mantıklı değil"

  • 3
  • 12843
"Paşabahçe Vapuru’nun batırılması mantıklı değil"
"Paşabahçe Vapuru’nun batırılması mantıklı değil"
"Paşabahçe Vapuru’nun batırılması mantıklı değil"
"Paşabahçe Vapuru’nun batırılması mantıklı değil"

Dost Beykoz’un 2017 Mart ayında, Paşabahçe Vapuru’nun Beykoz’da denize batırılacağına yönelik yaptığı haber çeşitli tartışmalara yol açtı.

Dost Beykoz’un haberi üzerine harekete geçen ulusal basın kuruluşlarına açıklamalarda bulunan Başkan Çelikbilek konuyu yeniden gündeme taşıdı…

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Doğa Koruma Uzmanı Yaprak Arda, Paşabahçe'yi Boğaz'a batırmanın hiç de mantıklı olmadığını söyledi.

2010’da seferden çekilen Paşabahçe Vapuru denize dönüyor, ama dibine... Hurdaya çıkıp parçalanacağı konuşulurken denize batırılması gündeme geldi.

1952'de İtalya'da yapılan ve yıllarca İstanbul'da hizmet veren Paşabahçe Vapuru, 2010'da seferden çekilmişti. Beykoz Belediyesi 2011'de vapuru alarak müze yapmaya karar verdi ama daha sonra içinde nikâh kıymaya başladı. Aradan geçen 7 yılda vapurun ömrü tükendi. 

Tadilat için ihale yapılmasına rağmen bir sonuca bağlanmayan Paşabahçe'nin akıbeti belli olmayınca sosyal medyada "Paşabahçe hurdaya çıktı, parçalanacak" tartışmaları başladı. Biz de HT İstanbul olarak Şehir Hatları Genel Müdürlüğü'ne tarihi vapurun parçalanıp parçalanmayacağını sorduk.

Yetkililer açıklama yapma yetkisinin Beykoz Belediyesi'nde olduğunu belirtti. Belediyeden edindiğimiz bilgilere göre; tarihi vapur kültür ve turizm amaçlı bir proje olarak hizmet vermeye devam edecek. Denize batırılacak olan vapur, dalış sporuna hizmet edecek. 

Sualtına dair tüm eğitimlerin de verilmesi planlanan projenin henüz fikir aşamasında olduğu belirtildi. Yani Paşabahçe'yi önümüzdeki aylarda bir batık projesinin başrolünde görmemiz muhtemel. 

Peki böyle bir projeye uzmanlar ne diyor? Koca bir geminin Boğaz'a batırılması deniz yaşamını nasıl etkiler? Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Doğa Koruma Uzmanı Yaprak Arda, Paşabahçe'yi Boğaz'a batırmanın hiç de mantıklı olmadığı görüşünde: "Denize ait olmayan bir şeyin denize atılması yanlış bir uygulama olur. Metal suda korozyon yapacak yani paslanacaktır. Özellikle Boğaz’da böyle proje çok daha zararlı olur. Hem midye yatakları hem de çevredeki balık popülasyonu zarar görür."

İtalya'da 22 Haziran 1952'de yapımı tamamlanan Paşabahçe Vapuru Türkiye'de aynı yıl 17 Ekim'de sefere çıktı. 73.99 metre uzunluğunda, 13.71 metre genişliğindeki vapurun ağırlığı ise 994 grosston.

Haber Merkezi 

 

Beykoz’da iki gecede altı caz konseri
Önceki Beykoz’da iki gecede altı caz konseri
Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Sonraki Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Yorumlar (3 Yorum)

ömer (7 yıl önce)

bizler fatih sultan mehmet hanın torunlarıysak o gemiyi karada yüzdürürüz !.... neden bakımı yapılıp su ürünleri okulunun bahçesinde müze olarak sergilenmiyor?? yazık değil mi bir tarih denizin derinliklerine gömülecek !......

Murat (7 yıl önce)

Beykozda herkez dalgıç olduğu için dalış sporuda üst seviyede rağbet görmekte olay dalgasız denizlerimizin sörfçülerine dönücek su dibinde hizmet etceğine boğazda insanlara okul çocuklarına eğitim ve gezi olarak tur olarak hizmet etse olmazmı üst seviye karar alanlar galiba

Emre (7 yıl önce)

Vapuru batıracaklar daha sonra dalgıçlar su altında kesip hurdaya satacaklar. Bir tarihe sahip çıkamayan Beykoz belediyesi utanıyoruz.

Yorum Yaz